nieuws

Stationsgebied Breda: drie nieuwe grote gebouwen

Projectontwikkeling

Stationsgebied Breda: drie nieuwe grote gebouwen
5-Tracks-Breda

Aan de Stationslaan tussen het station Breda en de nieuwe rechtbank worden drie nieuwe gebouwen gezet.

Gemeente Breda en Consortium 5Tracks hebben 20 december 2018 de handtekeningen gezet onder de ‘Ontwikkel- en Koopovereenkomst Coulissen West Via Breda’. 5Tracks is een ontwikkeling van Synchroon en J.P. van Eesteren (beiden een dochteronderneming van TBI Holdings). De naam is een knipoog naar de sporen van het station.  De vijf sporen worden wonen, eten, hotel, kantoor en recreëren.

De weg vrij

Een gebied waarin je 24/7 kunt wonen, ondernemen, werken en recreëren – dat was het doel van de markttender die de gemeente Breda in juli 2015 uitschreef voor de ontwikkeling van de locatie Coulissen West in het Stationskwartier. Voor de vraaggerichte ontwikkeling met een hoogstedelijke functiemix van circa 40.000 m2.

Het consortium verwacht dat er deze zomer een definitief ontwerp is. Een belegger is er nog niet. 5Tracks en de gemeente Breda constateren op basis van een haalbaarheidsonderzoek dat de plannen op alle onderdelen (programma, markt, kwalitatief/stedenbouwkundig, ruimtelijk, maatschappelijk en financieel) haalbaar zijn. Daarmee is de weg vrij naar de realisatie van een gezichtsbepalend gebouw aan een groen park langs het spoor.

Mix van functies

Het planconcept van 5Tracks is gebaseerd op drie gebouwen: Uptown, naast het nieuwe gerechtsgebouw heeft vooral veel chique kantoren. Het flexibele ontwerp maakt het mogelijk om verschillende grote kantoren te realiseren (500, 1000 of 2000m2) per vloer met een variatie aan inrichtingsmogelijkheden: van cellenkantoren tot kantoortuin. Downtown heeft een hotel naast het station en Midtown is het informele en creatieve hart met woningen op de bovenste vijf lagen. De woningen zijn georiënteerd op de zon en profiteren maximaal van het uitzicht op het stationsgebied en de Bredase binnenstad. In Midtown zit een grote huiskamer op de  begane grond die direct toegang geeft tot het park.  Ieder gebouw kent een zo zijn eigen mix van de vijf functies.  Er komen circa 150 appartementen, in totaal is er 15.000 m2 aan kantoren.

Snel in de Randstad en Antwerpen

Wethouder Paul de Beer: ‘Dit is echt goed nieuws voor Breda en ik ben blij dat we deze stap kunnen zetten! Consortium 5Tracks ontwikkelt in de Bredase spoorzone een duurzaam plan met hoge ruimtelijke kwaliteit en een mix van functies, dat aansluit bij onze ambitie om van Via Breda, een zakelijk en internationaal knooppunt te maken. Niet alleen wonen in de Bredase spoorzone, maar dynamische mix van functies met economische mogelijkheden. En dat allemaal met een reistijd van 1 uur naar Amsterdam of Brussel en 25 minuten naar Antwerpen of Rotterdam. 5Tracks brengt het letterlijk en figuurlijk samen!’

Directeur Ton Vaags (J.P. van Eesteren): ‘Klopt! ‘Bringing ambitions together’ is de slogan van het project. Het mixed-use karakter van het gebied komt terug in alle drie de gebouwen. Het licht gaat hier niet om vijf uur uit. We gaan hier een levendig en dynamisch gebied ontwikkelen, wat mooi aansluit bij de recent opgeleverde rechtbank en natuurlijk de toekomstige ontwikkeling van het Havenkwartier.’

Directeur Henri van Dam (Synchroon): ‘Bij het bedenken van het concept voor 5Tracks hebben we goed gekeken naar de wensen van de hedendaagse hoogopgeleide professional. Die vinden snelweglocaties waar verder niets te beleven is echt niet interessant meer om te werken. 5Trackswordt de werkplek van de millennials, met niet alleen een multifunctioneel aanbod maar ook de binnenstad van Breda op loopafstand. Pal naast een internationaal station en ook nog eens uitstekend met de auto te bereiken.’

Duurzaam

Het plan 5Tracks heeft een stevige duurzaamheidsambitie. Onder meer door de inzet van WKO (warmte koude opslag), de compacte footprint en het daklandschap boven de parkeervoorziening. Groen is essentieel voor prettig wonen in de stad. Het stimuleren van biodiversiteit vormt daarom één van de speerpunten in onze projecten.

Het consortium streeft ook naar een WELL certificaat voor het kantorenprogramma, een standaard specifiek gericht op de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Het plan kent daarnaast een grote toekomstbestendigheid en de benodigde flexibiliteit in het programma tot aan de realisatiefase.

Reageer op dit artikel