nieuws

Nieuwbouwwijk Barneveld gebouwd op DDT-grond

Projectontwikkeling

Het Barneveldse bedrijf Vink Holding heeft vervuilde grond illegaal gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Vink is onder andere afvalwerker en aannemer.

Nieuwbouwwijk Barneveld gebouwd op DDT-grond
Eilanden-Oost in Barneveld

Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten. Vink liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif) tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt. Uit het rapport wordt duidelijk dat Vink in 2015 en 2016 de verontreinigde grond onder meer heeft toegepast in de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld.

Volgens Zembla is 850 ton verontreinigde grond gestort op de locatie. Daarnaast is zo’n 200 ton gebruikt bij een nieuwbouwproject aan de Van de Bogertlaan, ook in Barneveld. Het rapport is al vorig jaar zomer afgerond. Maar de toezichthouder, de provincie Gelderland, heeft er tot nu toe volgens het tv-programma niets mee gedaan. Op dit moment is niet duidelijk hoe schadelijk de vervuiling is voor mens en milieu.

Vink is een grote speler in de regio Barneveld met negen verschillende bedrijfstakken, waaronder aanneming, transport, recycling en afvalverwerking. Eilanden-Oost is ontwikkeld door Vink en Van de Mheen. De bouw van de nieuwe wijk met 309 koopwoningen begon in 2015. Eilanden-Oost wordt begrensd door de Lunterseweg, de wijk Barneveld-Zuid II en de wijk Burgthoven (aan de westkant). Ook is een Jumbo-supermarkt met 59 appartementen gerealiseerd. De meeste woningen waren eind 2017 opgeleverd.

Uit het rapport van de Gelderse Omgevingsdienst over de grondverwerking binnen dit bedrijf blijkt dat in 2015 10.000 ton vervuilde grond gereinigd is door Vink. Eén reinigingsbeurt blijkt niet voldoende om de verontreinigde grond schoon te krijgen. De wettelijke grenzen van DDT en styreen (wordt gebruikt bij productie van plastic red.) worden nog steeds overschreden.

De grond is daarom niet toepasbaar, stelt een onafhankelijk keuringsbureau. De grond mag dus niet verkocht of gebruikt worden en moet opnieuw gereinigd of gestort worden. Maar dat doet Vink niet. Ze keuren de vervuilde grond op papier goed zo blijkt uit de documenten van de Omgevingsdienst.

Reageer op dit artikel