Bouwomzet bereikt recordniveau

Bouwomzet bereikt recordniveau
Eerste paal parkeergarage Bison Shopping Center Maarssen

De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal van 2018 met 12 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het omzetniveau ligt nu bijna 6 procent boven dat van topjaar 2008.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouwnijverheid. De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen kwamen in het tweede kwartaal uit op bijna 4,4 miljard euro, ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. De vergunde bouwkosten voor de bouw en verbouw van bedrijfsgebouwen nog sterker. Deze kwam uit op bijna 1,8 miljard euro en lag daarmee ruim 29 procent hoger dan een jaar eerder.

Bij bedrijfsgebouwen gaat het onder andere om bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen. Voor de bouw en verbouw van woningen werd voor 2,6 miljard euro aan bouwkosten vergunningen afgegeven, ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal van 2017. Voor de nieuwbouw van woningen werd voor 14 801 woningen een vergunning afgegeven, dat is bijna 8 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2017.

Alleen de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) heeft nog niet het omzetniveau van voor de crisis bereikt. Met een omzetstijging van 13,6 procent behaalden B&U-bedrijven wel de hoogste groei in een tweede kwartaal sinds 2008. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet met 12,5 procent groeien. In juni noteerde het EIB al dat de werkvoorraad van bouwers op een recordniveau is.

Middelgrote bouwbedrijven met 10-100 werkzame personen hebben het omzetniveau van voor de crisis nog niet bereikt. Hun omzet lag in het tweede kwartaal van 2018 bijna 13 procent onder dat van voor de crisis. Bij kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen ligt het omzetniveau al weer ruim drie jaar boven dat van 2008. Bij grote bedrijven vanaf 100 werkzame personen lag het omzetniveau dit jaar voor het eerst boven dat van 2008.

De bouwkosten in een afgegeven vergunning betreffen een schatting van de waarde van de materiaal- en arbeidskosten van de bouwopdracht. In deze telling van de bouwkosten zijn alleen verleende bouwvergunningen van 50.000 euro of hoger meegenomen. Het aantal vacatures heeft medio 2018 ook een 10-jarig topniveau van ruim 16.000 bereikt. Medio 2013 lag dat aantal nog op amper 3.000.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.