nieuws

Amsterdam: verlos woningmarkt van speculanten

Financieel

Amsterdam en andere populaire woonsteden hebben de Verenigde Naties om hulp gevraagd bij het beschermen van de woningmarkt tegen speculanten.

Amsterdam: verlos woningmarkt van speculanten
Hoofdkantoor VN in New York

Dat schrijft Het Parool op 16 juli. New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal, Montevideo en Amsterdam hebben in New York een gezamenlijke verklaring overhandigd aan de Verenigde Naties. De steden schrijven hierin dat het recht van inwoners op betaalbare huisvesting gevaar loopt door speculanten, beleggers en massatoerisme. Dit uit zich in stijgende prijzen en een tweedeling door verdringing van lage inkomensgroepen.

De verklaring is een initiatief van Ada Colau, de activistische burgemeester van Barcelona. Ook het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam heeft de verklaring getekend. Naar verwachting zullen meer steden zich aansluiten. ING Economisch Bureau schreef eerder dat een op de zes verkochte huizen in Amsterdam in handen komt van (particuliere) beleggers. Het Internationaal Monetair Fonds deed dit voorjaar onderzoek naar de woningmarkt in 44 steden en constateerde dat beleggers wereldwijd de huizenprijzen in steden als Amsterdam opstuwen.

In een ingezonden stuk in de Britse krant The Guardian schrijven Colau en haar Londense collega Sadiq Khan dat stadscentra worden uitgehold, doordat bewoners de huizen niet meer kunnen betalen en winkels dichtgaan door te hoge huren. ‘Steden hebben meer middelen nodig om dit te tackelen,’ schrijven ze. Ook Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam, laat zich niet onbetuigd. ‘We zien in al deze steden dat allerlei partijen geld willen verdienen met huizen, die steeds minder dienen om in te wonen. Speculanten kapen woningen weg voor de neus van Amsterdammers’, aldus Ivens.

In hun verklaring vragen de steden meer mogelijkheden om speculanten te weren en te voorkomen dat woningen worden misbruikt voor toerisme. Ze willen ook betere instrumenten om de huurders te beschermen, de sociale huurvoorraad in stand te houden en burgerinitiatieven te stimuleren op het gebied van zelfbouw en behoud van betaalbare huizen. De Verenigde Naties kunnen hierover zelf niet beslissen, maar de steden hopen wel op een signaal vanuit New York aan nationale regeringen.

Reageer op dit artikel