Woningzoekers prefereren buurt boven woningtype

Woningzoekers prefereren buurt boven woningtype
Woningen in GE-bank Herengracht

Woningzoekenden nemen liever genoegen met een kleinere of minder mooie woning om zo toch op een voor hen ideale locatie te kunnen wonen, dan dat ze bereid zijn uit te wijken naar een andere plek.

Dat blijkt uit onderzoek van koop- en huurwoningplatform Pararius onder ruim 1.400 woningzoekenden. Die locatie is bij de zoektocht naar een woning van groot belang; woningzoekenden vinden de staat van de buurt de belangrijkste factor bij de keuze voor een woning, gevolgd door de aanwezigheid van voorzieningen als winkels en reistijd naar werk.

Bijna 90 procent van de woningzoekenden is bereid een kleinere of minder mooie woning te accepteren om toch op een voor hen ideale locatie te kunnen wonen. Om op een ideale locatie te kunnen wonen is ruim de helft van de ondervraagden bereid om extra woonoppervlakte of buitenruimte op te geven.

Belangrijkste factoren zijn de staat van de buurt, de voorzieningen en de reistijd naar werk. Hoe ouder woningzoekenden zijn, hoe belangrijker de staat van de buurt wordt. Jongeren onder de 25 jaar vinden de reistijd naar werk en de aanwezigheid van voorzieningen doorslaggevend in hun keuze. Echter hechten zij minder waarde aan de buurt, terwijl mensen in leeftijdscategorieën tussen de 35 en 65 jaar de staat van de buurt op nummer één zetten. Reistijd naar werk komt voor hen op de derde plek.

Woningzoekenden zijn ook duidelijk over de maximale tijd die ze willen besteden aan reizen van en naar hun werk. Ruim 90 procent van de respondenten geeft aan niet langer dan een uur te willen reizen. Hoger opgeleiden zijn daarbij bereid langer te reizen dan lager opgeleiden. Drie kwartier reizen is voor hoger opgeleiden nog acceptabel, terwijl lager opgeleiden liever niet langer dan 37 minuten hiervoor uittrekken.

Concessies willen mensen vooral doen op woonoppervlakte; ruim de helft van de respondenten is bereid hierop in te leveren om op de locatie te kunnen wonen die zij voor ogen hebben. Ook zouden veel woningzoekenden een tuin (47 procent) of een mooie badkamer (39 procent) opgeven. Een extra kamer is voor alle woningzoekenden veel waard: slechts een kwart van hen zou ook een woning met minder kamers huren of kopen. Door het grote woningtekort zijn woningzoekers gedwongen tot meer concessies.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.