nieuws

Koepel wordt kroonjuweel centrum Breda

Projectontwikkeling

De koepel van de gelijknamige gevangenis in Breda moet de kroon worden op de Brabantse stad.

Koepel wordt kroonjuweel centrum Breda
Koepelgevangenis Nassausingel 26 Breda

Die suggestie gaf architect Marc van Roosmalen op het Transformatieplein aan marktpartijen die de monumentale gevangenis een nieuwe functie willen geven. Van Roosmalen presenteerde 6 juni op Provada twee ‘out of the box’-denkrichtingen in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, nu nog de eigenaar van het complex. Bij beide varianten krijgt het koepelvormige dak een andere plaats.

De koepel heeft de potentie een icoon te worden van Breda. Maar nu beperkt een flinke gevangenismuur nog het zicht erop. Wie bij een bezoek van het stadscentrum een glimp van het monument wil opvangen, kan dat het best in de winter proberen. Dan wordt het monument niet ook nog uit het zicht gehouden door met bladeren getooide boomkruinen.

Natuurlijk, die gevangenismuur moet doorbroken worden. ‘Maak hem permeabel!’, zo forumleert Van Roosmalen dat. Maar de koepel wordt pas echt een icoon van Breda, wanneer hij los komt van de cirkelvormige muur waar hij aan het einde van de negentiende eeuw op werd geplaatst.

Voor het hergebruik van het koepelvormige dak presenteerde Van Roosmalen twee varianten. In de eerste gaat het gevaarte de hoogte en wordt het oude gevangenisgebouw een koepel XL. In de tweede krijgt het koepelvormige dak een nieuwe plek op het vlakbij gelegen Chassé-terrein, misschien wel om onderdak te bieden aan evenementen. Na de verwijdering van het dak resteert een gebouw dat lijkt op een amfitheater. Voor het hergebruik daarvan zouden marktpartijen inspiratie kunnen opdoen bij de amfitheaters van Nimes (Frankrijk) en Lucca (Italië), suggereerde Van Roosmalen.

Bij de verdere invulling van het 3 hectare grote terrein van de koepelgevangenis kunnen geïnteresseerde marktpartijen terugvallen op bekende gereedschappen. De belangrijkste zijn vergroening en menging van functies als wonen, werken, creatieve bedrijvigheid en zorg. Als het dak er maar af gaat.

Reageer op dit artikel