Verkoop koepelgevangenis Breda uitgesteld

Verkoop koepelgevangenis Breda uitgesteld

De markante koepelgevangenis in het centrum van Breda wordt voorlopig nog niet verkocht. De huidige exploitant en leegstandsbeheerder VPS heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het huurcontract met het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het complex is verlengd tot eind 2020.

De koepelgevangenis is onder meer bekend van de Vier van Breda (later Drie van Breda), vier gedetineerde oorlogsmisdadigers. De gevangenis is bovendien bekend door een aantal geruchtmakende ontsnappingen. De laatste gevangenen hebben het gebouw in 2014 verlaten. In de periode daarna woonden asielzoekers in het monumentale pand.

Sinds vorig jaar doet de gevangenis dienst als bedrijfsverzamelgebouw. Er zijn inmiddels meer dan tachtig bedrijven gevestigd. De koepel is beschikbaar voor activiteiten zoals congressen.

De toekomst van het gebouw is nog onduidelijk. De eigenaar is daarover nog in gesprek met de gemeente Breda.

De voormalige gevangenis in Breda staat centraal tijdens de sessie 'Een icoon: de koepel van Breda' op het Transformatieplein (Hal 11, stand 11) tijdens de Provada. De sessie start om 12:45 uur op woensdag 6 juni. Centraal staat de vraag welke nieuwe vormen van leven en gebruik er mogelijk zijn in en nabij de voormalige koepelgevangenis in Breda? Laat je inspireren op het Transformatieplein.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.