Winkels Europaweg Hardenweg geschikt maken snelle boodschappen

Winkels Europaweg Hardenweg geschikt maken snelle boodschappen
Het bijzondere gemeentehuis, Hardenberg

De winkelstrip aan de Europaweg in Hardenberg is toe aan een facelift. Een stop&shop-functie moet de kracht van de binnenstad versterken. Nog niet alle winkeliers zijn overtuigd.

De Europaweg is een van de belangrijkste aanvoerroutes van Hardenberg. Tussen de Overijsselse Vecht en het centrum ligt een onopvallend winkelstripje, met onder meer een slagerij, een bloemist en een opticien. ‘Dit winkelstripje is toe aan een facelift’, zegt programmamanager Remco Schlepers. ‘Het zou een moderne stop&shop-functie moeten krijgen, doelgerichte retail met wonen.’

De gemeente Hardenberg is nu al de belangrijkste winkelstad in het Vechtdal, en wil die functie verder versterken. De binnenstad moet daarom mensen van buiten trekken en vasthouden, terwijl de winkels aan de Europaweg het zouden moeten hebben van klanten die de auto voor de deur parkeren, snel een boodschapje doen en weer vertrekken.

Probleem is echter dat de gemeente het niet voor het zeggen heeft. De winkels en de laag appartementen erboven zijn in handen van de winkeliers en verschillende eigenaren. ‘We moeten de betrokkenen verleiden en visie laten zien’, legt centrummanager Eduard Plate uit. Hij onderhoudt namens de gemeente de contacten met de betrokken winkeliers.

Niet alle winkeliers zijn even enthousiast

Die winkeliers zijn niet allemaal even enthousiast over plannen die gemeente met de winkelstrip heeft. Bloemist Roel van de Biggelaar twijfelt een beetje. ‘Voor mijn zakelijk klanten die ’s morgens een paar boeketten oppikken, is het prima. Maar ik verkoop ook cadeau- en interieurartikelen. Die klanten hebben meer tijd nodig. En allemaal leuk en aardig, maar wie gaat het betalen?’

Zijn buurman, slager Gerard Veurink, ziet het echter helemaal zitten. ‘De Europaweg is groot geworden met dit concept. Pas toen de gemeente een kleine tien jaar geleden betaald parkeren invoerde, is de klad erin gekomen. Klanten vinden het lastig om voor een kleine aankoop op zoek te gaan naar een parkeerautomaat. Als hier een blauwe zone komt, is dat voor mij prima. Ik ga me concentreren op impulsaankopen en kant-en-klare maaltijden. Consumenten die meer tijd nodig hebben, zouden in de parkeergarage onder het gemeentehuis hier vlakbij terecht moeten kunnen.’

Leuke balkonnetjes gaan schuil achter een zware overkapping

Centrummanager Plate heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. ‘We moeten tonen hoe het eruit kan komen te zien’, zegt hij. ‘De appartementen hebben allemaal leuke balkonnetjes, maar die zie je niet vanwege de zware overkapping van de winkels. Natuurlijk zal er geïnvesteerd moeten worden, in de panden en in de openbaren ruimte, maar met een goed toekomstbeeld gaan betrokkenen zien dat hun panden in waarde toenemen. Als je weet wat er gaat gebeuren, ben je eerder bereid ergens geld in te steken.’ Volgens Plate gaan de gesprekken binnenkort van start.

De winkelstrip aan de Europaweg in Hardenberg is één van de gebieden die in 2018 door provincie Overijssel is ingebracht in het Transformatieplein tijdens Provada 2018. Op woensdag 6 juni 2018 presenteren architecten vanaf 13.45 uur op het Transformatieplein hun ideeën voor onder andere de winkelstrip aan de Europaweg in Hardenberg.