blog

Consumentgedreven ontwikkelen sleutel tot succesvol vastgoed

Projectontwikkeling

Consumentgedreven ontwikkelen sleutel tot succesvol vastgoed
David Menkveld, senior consultant Corporate Real Estate Solutions Colliers International

Je hoeft maar een hotellobby, een urban espressobar of een restaurant binnen te lopen en je ziet en voelt het meteen. Deze ooit monofunctionele bestemmingen zijn getransformeerd tot bruisende, gemengde zones van werken, eten & drinken, verblijven en ontmoeten.

De drijvende kracht achter deze transformatie is de veranderende levensstijl van consumenten. Niet langer is er een strikte scheiding tussen deze functies, maar lopen zij steeds meer door elkaar heen. Het succes van vastgoed wordt straks bepaald door de manier waarop zij op de juiste manier worden geïntegreerd. De winnaar is dié plek waar meerdere functies op een verbindende en inspirerende manier samenkomen.

Om goed in te spelen op deze ontwikkeling en succesvol vastgoed te ontwikkelen, is het belangrijk om met drie perspectieven in de planvorming rekening te houden: functievermenging, functieverbreding en functieflexibiliteit.

Functievermenging

Om vastgoed vanuit de lifestyle van consumenten te ontwikkelen, moeten we denken vanuit de manier zij eten, slapen, werken, studeren, consumeren, recreëren, sporten en netwerken. Dit betekent dat we moeten stoppen met het ontwikkelen van mono-locaties in verschillende delen van de stad, maar moeten inzetten op het creëren van microhubs: gemengde zones waar meerdere functies worden gemengd. Dit worden de nieuwe A-locaties en dé bestemming waar de consument wil zijn, omdat dit perfect aansluit om hun levensstijl.

Functieverbreding

Het voordeel van een goede functievermenging op één plek, is dat dit ook de mogelijkheid biedt om de waarde van vastgoed te verhogen. Deze waarde wordt nu bepaald door de functie die het vervult en de hoeveel tijd die er gebruik van wordt gemaakt. Door vastgoed dubbel te gebruiken, wordt de gebruiksduur verlengd en ontstaat er vanzelf waarde-maximalisatie, het Airbnb principe. Ongebruikte woonuren worden ingevuld als hotelkamer, hotels en restaurant worden overdag getransformeerd tot co-working ruimtes, loft appartementen zijn overdag vergaderlocaties en corporate kantoren zijn in het weekend evenementlocaties. Succesvolle plekken doorbreken dus functie en tijd door de verbreding van het oorspronkelijke gebruik. En leidt tot waarde-maximalisatie op de vierkante meter.

Functieflexibiliteit

Een succesvol kantoor in de toekomst houdt rekening met het creëren van functieflexibiliteit. Er zijn straks veel meer medewerkers die niet meer vast in dienst zijn, maar mensen die tegelijkertijd werken voor meerdere bedrijven. Zij gaan van project naar project oftewel van gig naar gig. Het zijn de nieuwe werkers die via nieuwe werkplatformen hun tijd en expertise aanbieden aan bedrijven. Dit heeft impact op het gebruik en de voorzieningen van kantoorgebouwen. Bedrijven zullen op zoek moeten gaan naar kantoren met grote open gebieden op de begane grond. Hier komen speciaal ingerichte gig zones waar deze gig community komt te werken en interactie is met de andere medewerkers van het bedrijf. Succesvolle kantoren gaan plek bieden aan deze nieuwe gig werkers.

Deze drie perspectieven vragen om een transformatie in denken in vastgoedontwikkeling. Dit betekent consumentgedreven ontwikkelen en volledig inzetten op het integreren van wonen, werken en verblijven.


David Menkveld, senior consultant Corporate Real Estate Solutions Colliers International. Hij is één van vijf genomineerden voor de funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2019. Lezers en bezoekers van de website kunnen hun stem uitbrengen op een van de genomineerden. Lees de profielen van alle genomineerden. De debatronde voor de halve finale vindt plaats op donderdag 11 april tijdens de alumni avond van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Reageer op dit artikel