artikel

Modulaire bouw in fraai, keramisch jasje

Projectontwikkeling

Modulaire bouw in fraai, keramisch jasje
Het studentencomplex Keramus aan de Briljantlaan 9 in Utrecht. Beeld: Cojan van Toor

Met z’n fraaie keramische gevel is het Utrechtse studentencomplex Keramus aan de Briljantlaan 9 één van de mooiste gebouwen in de wijk. Dankzij de modulaire bouwwijze van Jan Snel stond het er binnen tien maanden.

Tijdelijk, semi-permanent of geheel permanent, zoals bij Keramus, voor flexibel bouwer Jan Snel maakt het in principe niet uit. Kwaliteit staat voorop en de snelheid van het modulair bouwen is nu eenmaal het handelsmerk van het bedrijf uit Montfoort. Dat ontpopt zich steeds meer als een allround aannemer, die projecten geheel zelfstandig uitvoert en afrondt.

Aan de fraaie buitengevel is niet te zien dat het gaat om geprefabriceerde woonunits die kunnen worden hergebruikt

Bij Keramus springt met name de architectonische kwaliteit in het oog. De Utrechtse architect Jillis Kinkel koos voor verspringende vensters in een keramische gevelbekleding, een subtiele en tegelijkertijd zeer aansprekende verwijzing naar de tegelfabriek die ooit op deze plek aan de Vaartsche Rijn stond. Barry van Wijk, hoofd bedrijfsbureau van Jan Snel, leidt me met plezier rond. Eerst buiten. We lopen om het gebouw heen en kijken naar de fraaie gevel. De conclusie is snel getrokken: Keramus is dankzij ‘huisarchitect’ Jillis Kinkel één van de mooiste gebouwen in de Utrechtse wijk Rotsoord geworden. Dat het grotendeels bestaat uit gestapelde units is in dat opzicht niet relevant meer. Van Wijk komt dan ook tot een duidelijke conclusie: ‘Wij willen dit vaker gaan doen’.

Turn key project

Ook binnen ziet het er keurig uit. De openbare ruimten zijn vrij basic gehouden, met wit als hoofdkleur. Kleuraccenten zien we op de dakterrassen en dan met name door het houtgebruik. De compacte studentenwoningen hebben een ruime badkamer, een eenpersoonsbed met (boeken)kast, een keukenblok met ingebouwde koelkast en een tafel met stoelen. Want deze kamers worden gemeubileerd verhuurd. Van Wijk daarover: ‘Wij kregen van de opdrachtgever de vraag, of we ook allerhande interieurzaken wilden verzorgen. Met de hulp van onze architect hebben we dus eigenlijk een turn key-project afgeleverd. Daarbij is de opdrachtgever door ons ontzorgd, want we hebben we bij dit project vooral met de architect overlegd over zowel de grote lijnen als allerhande detailzaken.’

Hogere eisen

Het in augustus 2018 opgeleverde wooncomplex kan 232 studenten huisvesten en omvat verder een fietsenstalling, ondergrondse parkeergarage, bedrijfsruimtes voor creatieve ondernemers en enkele gemeenschapsruimtes plus dakterrassen voor de bewoners. De permanente status heeft uiteraard invloed op de eisen die aan het gebouw worden gesteld. Keramus voldoet aan het Bouwbesluit en heeft een lagere EPC dan de vereiste 0,4.

Beeld: Cojan van Toor

Beeld: Cojan van Toor

Natuurlijk doet Jan Snel ook bij permanente gebouwen zijn naam eer aan. Keramus werd ondanks de in het werk gestorte betonnen parkeerkelder binnen tien maanden opgeleverd. Dat is volgens Van Wijk twee keer zo snel als bij vergelijkbare traditionele projecten die met een vergelijkbare hoge kwaliteit worden opgeleverd.

Weinig overlast

Prettig voor de omgeving was de geringe overlast tijdens de bouw. Er hoefden niet maandenlang busjes en vrachtauto’s van installateurs, stukadoors, woninginrichters enzovoort af en aan te rijden en hun spullen te lossen. De in de fabriek nagenoeg geheel voorbereide woonunits konden zo vanaf de vrachtauto op hun plek worden gehesen. Met alles erop en eraan, van de keuken tot aan het draai/kiepraam en van de badkamer tot aan het lichtknopje naast de eveneens al ingehangen gangdeur.

Geconditioneerd

Het grootste deel van de woonunits heeft als buitenmaten 3,2 bij 7,7 meter. Ze zijn opgebouwd uit een stalen kooiconstructie, hebben een betonvloer met wanden en plafonds van houtskeletbouw. Door de rondom aangebrachte luchtspouw tussen de woonunits is er nauwelijks geluidsoverlast onderling.

Het complex kan 232 studenten huisvesten die gemeenschappelijke ruimtes delen, waaronder een dakterras

De bouwkwaliteit is hoog doordat de units onder optimale omstandigheden in de loods worden samengesteld. Per dag kunnen er twaalf tot zestien op de bouw worden geplaatst. Om een gevarieerd gevelbeeld te krijgen zitten de vensters op vier verschillende plekken in het geveldeel van de woonunit.

Meer in de pijplijn

Keramus is overigens niet het eerste permanente gebouw dat Jan Snel heeft neergezet. Die eer gaat naar Vaals, waar binnen zes maanden twee complexen voor 461 studenten werd gerealiseerd. De vraag naar snel te bouwen permanente complexen groeit en Jan Snel speelt daar uiteraard op in. Zo zitten er meerdere permanente gebouwen in de pijplijn, om te beginnen in Duitsland. Van Wijk: ‘Wij gaan straks in Essen een permanent complex met 105 woonunits neerzetten en in Bochum gaat het zelfs om meer dan zevenhonderd woonunits.’

Aangezien het in de kern gaat om geprefabriceerde units, zijn de permanente gebouwen in feite wel demontabel gestapeld. Daardoor zijn ze, mocht dat ooit nodig zijn, eenvoudig te demonteren en dan kunnen de woonunits desgewenst alsnog worden hergebruikt.

Reageer op dit artikel