Alles over Binnenstedelijke ontwikkeling

Verhuizing Zara maakt toekomst Entre Deux nog onzekerder

Verhuizing Zara maakt toekomst Entre Deux nog onzekerder

De verhuizing van Zara naar de binnenstedelijke herontwikkeling Inde Lanscroon in Maastricht betekent een enorme tegenslag voor de eigenaar van winkelcentrum Entre Deux, blogt Ruud de Wit.

Arnhem heeft het Meest inspirerende binnenstadsproject in het thema 'Eigen & Uniek'

Arnhem, Ede en Lier winnaars Meest inspirerende binnenstadsproject

Arnhem, Ede en Lier zijn de winnaars van het Meest inspirerende binnenstadsproject. Zij kregen de onderscheiding in de thema's 'Eigen & Uniek', 'Duurzaam & Digitaal' en 'Activiteit & Gebouw'.

Beeld: Shutterstock

Kwart van woningbouwopgave op kleine groene locaties goed mogelijk

Uit een recente studie van het EIB onder 23 gemeenten in de provincie Noord-Holland is gebleken dat ook bij strikte ruimtelijke condities een kwart van de totale woningbouwopgave in deze dichtbevolkte provincie kan worden gerealiseerd via het concept van 'straatje erbij'.

Rondetafelgesprek tijdens de Provda, vlnr: Merel Pit (De Architect), Sebastiaan Jansen (KOW Architecten), Martijntje Stam (gemeente Amsterdam), Jos van Eldonk (Common Affairs) en David Tattersall (gemeente Amsterdam).

Nieuw Centrumplein Amsterdam-Noord: 24/7 levendigheid

Het binnenkort te ontwikkelen Centrumplein in Buikslotermeer moet komende jaren uitgroeien tot hét bruisende hart van Amsterdam-Noord. Dat gebeurt met een mix van wonen, werken, veel groen, winkelen en uitgaan. Hoe ontwerp je zoiets? Deze vraag stond centraal bij een rondetafelgesprek op het Architectenplein tijdens de Provada.

Marianne Wesselo, CBRE Investment Management.

CBRE IM maakt impact door kwaliteit van retaillocaties te vergroten

Hoewel de retailsector mede door corona ingrijpend is veranderd, is hopelijk de moeilijkste tijd achter de rug. Op veel plekken bruist het weer, zegt CBRE Investment Management. De opmars van online is terug naar het normale pre-corona niveau en fysieke winkels in de binnenstad zijn nog altijd in trek.

Het Stadsstrand is een plek van en voor Veenendaal. Het project won de titel 'Meest Inspirerende Binnenstadsproject'.

Hengelo en Veenendaal winnaars Meest Inspirerende Binnenstadsproject

Met de herinrichting van het Marktplein in Hengelo en de totstandkoming van het stadsstrand in Veenendaal hebben deze twee steden de titel 'Meest Inspirerende Binnenstadsproject' gewonnen. Volgens de jury vormen deze projecten een inspiratiebron voor iedere binnenstad in Nederland.

Bouw van nieuwe appartementen bij station Sloterdijk in Amsterdam. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Grootgrondbezitter NS wil huizen bouwen: 'Maximaal woningen rond stations'

Woningbouw in de buurt van stations neemt de komende jaren een vlucht. De vastgoedtak van de NS is bezig tientallen hectares aan grond te bebouwen met huizen en kantoren. Bouwen boven het spoor is geen taboe meer. 'Echt next level stedenbouw', zegt Sebastiaan de Wilde, directeur vastgoed bij NS Stations.

Met de 'Overijsselse aanpak' zet de provincie blijvend in op binnensteden

Met de 'Overijsselse aanpak' zet de provincie blijvend in op binnensteden

Het winkellandschap staat op z'n kop. Binnensteden staan misschien niet meer in brand, maar het smeult nog steeds. Met de 'Overijsselse aanpak' maakt de provincie centrumgebieden onderscheidend, compact en attractief. Dat doet zij samen met partners als ondernemers, bewoners, belangenverenigingen, vastgoed, en centrummanagers. Als het aan de provincie ligt, wordt daar blijvend op ingezet.

Rijksadviseurs: bouw huizen naast bestaande voorzieningen

Rijksadviseurs: bouw huizen naast bestaande voorzieningen

Het kabinet moet meer inzetten op de bouw van starters- en seniorenwoningen in de buurt van bestaande voorzieningen. Hiervoor pleit het College van Rijksadviseurs, een adviesorgaan dat de overheid adviseert over de kwaliteit van de leefomgeving.

Het duurzame karakter van de slimme stad

Het duurzame karakter van de slimme stad

Steden passen steeds vaker slimme oplossingen toe om de energie- en milieudoelstellingen te behalen. Straatverlichting wordt vervangen door LED lampen, stadsbussen worden elektrisch en daar waar mogelijk wordt een DIFTAR afvalinzameling ingevoerd. Met creatieve voorlichtingscampagnes worden inwoners van steden erop gewezen dat het behalen van deze milieudoelstellingen niet mogelijk is zonder bijvoorbeeld een stedelijke zonne- en/of windenergie locatie of extra fietspaden.