nieuws

Vastgoedman Henk Stienstra overleden

Loopbaan

Vastgoedman Henk Stienstra overleden

Vastgoedmagnaat Henk Stienstra, de rijkste man van Limburg, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van zijn vastgoedimperium en voormalige makelaardij.

De Heerlense vastgoedondernemer Henk Stienstra is na een kort ziekbed op 17 juli 2019 in zijn woonplaats overleden. Hij was 78 jaar.

Geluk

Als telg van Friese ouders groeide Stienstra op in Heerlen. Vanuit de stad vergaarde hij zijn fortuin in de vastgoedhandel, vooral leunend op een bijzonder goed zakeninstinct en, naar eigen zeggen, ‘geluk’. Stienstra was de personificatie van een succesvolle loopbaan, die in 1961 begon met de opening van een makelaarskantoor in Heerlen. Al snel groeide het bedrijf onder leiding van Stienstra uit tot een succesvolle vastgoedonderneming. Naast makelaardij met diverse vestigingen in Limburg werd de onderneming uitgebreid met een tak voor woningprojectontwikkeling en commerciële vastgoedprojectontwikkeling. Daarmee werd een omvangrijke vastgoedportefeuille opgebouwd en breidde hij deze vervolgens uit met beleggingsmaatschappij Mercurius.

Mercurius en Stienstra

Begin 2000 neemt Stienstra het strategische besluit om zijn onderneming te stroomlijnen. Woningprojectontwikkeling wordt verkocht aan BPD en commercieel vastgoedprojectontwikkeling aan 3W real estate. De makelaardij wordt via een management buy out met Kor Bonnema verzelfstandigd. Ook wordt een woningportefeuille van circa 400 woningen in 2008 overgedaan aan vastgoedvermogensbeheerder Bouwfonds Reim. Daarmee wordt de basis gelegd voor een omvangrijke vastgoedportefeuille onder de naam van Mercurius en Stienstra Nederland. Een familiebedrijf.

Davidoff

Stienstra staat al jaren als rijkste Limburger genoteerd in de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders. Volgens Quote had hij twee jaar geleden nog een vermogen van 940 miljoen. Stienstra wordt gekenschetst als een hardwerkende bourgondiër, die houdt van Davidoff-sigaren en die de pers mijdt. Er bestaan geen interviews en amper foto’s van hem. Henk Stienstra was jarenlang een trouwe sponsor van Roda JC.

Dagblad De Limburger schrijft: Vanaf 1998 was zijn bedrijf drie jaar lang hoofdsponsor van Roda JC, maar dat deed Stienstra niet uit liefde voor het voetbalspel, aldus voormalig voorzitter Servé Kuijer. ‘Henk zag toegevoegde waarde in binding met de regio en stapte daarom in 1998 in als hoofdsponsor en nam een skybox. Dat heeft hem zeker vijf miljoen gulden gekost. Ik ken oprecht geen gullere gever dan hij’.

Pensioen

In 2012 neemt Stienstra op 71-jarige leeftijd afscheid en besluit met pensioen te gaan. Hij treedt terug als directeur en draag het stokje over Frans Herberighs. Maar hij bleef nog lang achter de schermen actief.

Reageer op dit artikel