nieuws

Rising Star: Lieke Korthout

Loopbaan

Rising Star: Lieke Korthout
Lieke Korthout

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Dit keer Lieke Korthout van Bureau Stedelijke Planning

Naam: Lieke Korthout

Leeftijd: 25

Opleiding: HBO Vastgoed & Makelaardij (Fontys Eindhoven), Human Geography (Utrecht University).

Ik ben: Adviseur Detailhandel & Vrije Tijd bij Bureau Stedelijke Planning.

Waarom vastgoed: Tijdens mijn laatste jaar van de middelbare school wist ik het zeker; ik wilde makelaar worden. Al snel bleek dat het vastgoed zoveel meer te bieden heeft. Vastgoed heeft een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het zijn niet alleen stenen, het is gebouwde omgeving waar iemand zich thuis voelt, het is een plek die aanspreekt of juist helemaal niet.

Het mooiste vastgoedobject: De enorme eyecatcher Marina Bay Sands in Singapore. Google ‘Singapore’ en dit icoon verschijnt op bijna iedere afbeelding. Het heeft Singapore op de kaart gezet en ik wilde dit gebouw heel graag een keer in real life zien. Vorig jaar was ik in Singapore en is het eindelijk gelukt!

Het lelijkste vastgoedobject: Het Gildenkwartier in Utrecht. Dit gebouw met de bruine en groene oude gevels, wat ook dient als zijentree voor Hoog Catharijne, is echt een doorn in het oog van Utrecht als je het mij vraagt.

Mijn hart ligt bij winkels: Ik heb tijdens mijn werk en studies mogen proeven aan diverse segmenten van het vastgoed. Retail vastgoed heeft altijd mijn specifieke interesse gehad vanwege de dynamiek in dit segment. We zien het winkellandschap de afgelopen jaren enorm veranderen. Diverse retailers kunnen het hoofd niet boven water houden, marketing van winkelgebieden wordt steeds belangrijker en internet speelt een grote rol. Winkelvastgoed is niet vanzelfsprekend. Door de internetmogelijkheden en mobiliteit van de consument moet een gebied zich onderscheiden om de consument aan te trekken. Een goede visie op een winkelgebied is daarom van enorm belang.

Dit zien we allen over het hoofd: Ik denk niet dat we het állemaal over het hoofd zien, maar naar mijn mening wordt vastgoed, of de gebouwde omgeving, nog te vaak bekeken vanuit de ogen van ontwikkelaars en planners. De gebruiker van dit vastgoed is het aller belangrijkste en de wensen van deze gebruiker zijn van belang voor een vitale, levendige en aantrekkelijke stad.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Mijn masterscriptie ging over de invloed van gentrificatie en marketing op de perceptie van de mensen in het gebied. Gentrificatie heeft vaak een negatieve lading; de oorspronkelijke gebruikers van een gebied worden verdreven. Dit wordt gezien als een bedreiging voor de ‘inclusieve stad’. Ik denk dat winkelgebieden aantrekkelijker kunnen worden door gentrificatie, maar de echte kans zit in het creëren van een aantrekkelijk en interessant gebied voor iedere gebruiker.

Mijn rolmodel: Jane Jacobs. Jane Jacobs had een onderscheidende benadering van de stad. Zij bekeek de stad niet vanaf haar tekentafel maar ging juist vanuit eigen observaties op zoek naar de successen en knelpunten van de stad. De scheiding van functies was in haar ogen funest voor een stad en zij benadrukte het belang van functiemenging, iets wat wij de afgelopen tijd steeds meer terug zien in steden.

Mijn grootste succes: De combinatie van werken in mijn vakgebied met het afronden van een fulltime master. Best een uitdaging, zeker qua planning, maar wel erg leerzaam.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Mijn (ex)collega’s bij Bureau Stedelijke Planning en MVGM Vastgoedtaxaties. Zij hebben al meer ervaring in het vakgebied en ik kan daardoor veel van ze leren.

Over 5 jaar ben ik: de persoon die door vastgoedprofessionals wordt benaderd om mee te denken over de meest uitdagende vraagstukken op het gebied van winkelvastgoed.

Sociale media: LinkedIn en Instagram

Favoriete app: Spotify

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Ik ga graag een rondje hardlopen, dat is voor mij een moment om mijn hoofd even leeg te maken.

Vrijmibo/hangout: Ik werk inmiddels ruim een maand in Amsterdam en ik ben nog steeds op ontdekkingstocht naar de leukste vrijmibo’s/hangouts in Amsterdam. Tips zijn altijd welkom!

Reageer op dit artikel