nieuws

Rising Star: Nienke Rovers

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Nienke Rovers, property manager bij Merin.

Rising Star: Nienke Rovers
Nienke Rovers

Naam: Nienke Rovers

Leeftijd: 27

Opleiding: Master Real Estate Management & Development aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Ik ben: Property Manager bij Merin

Waarom vastgoed: Toen ik 12 jaar was besloten mijn ouders te verhuizen. Vanaf dat moment raakte ik enorm geboeid door huizen, vastgoed en alles wat daarbij hoorde. Dat is me mijn hele middelbare school bij gebleven en ik was ervan overtuigd dat ik architect wilde worden. De keuze om na de middelbare school Bouwkunde te gaan studeren was dan ook zo gemaakt. Tijdens mijn eerste jaar kwam ik erachter dat het ontwerpen me niet lag, maar vastgoed management en stedenbouw wel.

Het mooiste vastgoedobject: The Gherkin, 30st Mary Axe in Londen. Dit gebouw is door zijn vorm en materiaal zo herkenbaar en opvallend. Binnen de stad echt een mooi verzamelgebouw van diverse functies. Wat daarnaast ook knap en interessant is, is hoe er bij de ontwikkeling van dit gebouw al werd nagedacht over hoe het object energiezuinig gebruikt kan worden.

Het lelijkste vastgoedobject: Kantoorgebouwen uit de jaren ´70 vind ik echt enorm lelijk. Veel beton, een vaak weinig ramen of ramen met getint glas. Erg donker allemaal, dat vind ik zo zonde. Wel vind ik het super om te zien hoe deze gebouwen juist aan de binnenkant weer enorm zijn geüpgraded en toch prettig werken.

Mijn hart ligt bij: Mijn hart ligt bij kantoren. In wat voor omgeving of werkplek je je werk kan uitvoeren, heeft direct invloed op je hoe je je voelt en hoe je presteert. Voor iedereen is dat weer anders dus het is een enorme uitdaging om ‘goede’ werkplekken te creëren.

Belangrijkste trend: Digitalisering en het ontstaan van steeds meer platforms en kennisdeling. Blockchain zal voor het vastgoed een enorme rol gaan spelen. De markt kan nog steeds meer transparantie gebruiken en het lijkt me zinvol om informatie over gebouwen (gebouw paspoorten, gebruikers, functies, installaties, etc.) meer openbaar en inzichtelijk te maken.

Must-see: China! Wat een geweldig en divers land. Veel mooie architectuur maar ook prachtige natuur, en heel veel historie. Niet een standaard vakantieland, maar ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Dit zien we allen over het hoofd: Wat ik nog mis in de plannen voor verduurzaming van het Nederlandse (kantoren)vastgoed; zijn de plannen hoe om te gaan met leegstaand vastgoed. Willen we daarin investeren zodat deze een groen label krijgen, of (en hoe) willen we deze transformeren op een duurzame wijze? Zelf werk ik niet in de woningmarkt, maar als huiseigenaar heb ik soms ook behoefte aan meer duidelijkheid of zekerheid vanuit overheid. Wat gaat er gebeuren in de stad en omgeving waar ik woon, wat zijn de plannen om de omgeving te verduurzamen en welke initiatieven zijn er al. Ik zie nu om me heen dan mensen zelf uitzoeken wat voor hen mogelijk is en waar ze kunnen bijdragen, maar vaak hebben particulieren hier goede ondersteuning bij nodig. Hoe makkelijke het wordt gemaakt om slim te investeren in het verduurzamen van je woning, hoe meer mensen hieraan zullen participeren. Ik denk dat daar echt nog veel te verbeteren is.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Nieuwe technieken om gebouwen te verduurzamen. Er valt nog zo veel te winnen en hoe meer er wordt geïnvesteerd in nieuwe technieken hoe sneller deze technieken zich ook zullen ontwikkelen en verbeteren. Uiteindelijk zullen de installaties in gebouwen veel beter kunnen worden afgestemd op het daadwerkelijke gebruik. Hetzelfde geldt voor energie (in de vorm van warmte bijvoorbeeld) dat al aanwezig is, en die weer kan worden hergebruikt. Het slim inregelen van installaties en het slim en efficiënt gebruiken van een gebouw kan veel verschil maken in het kader van duurzaamheid.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: De onzekerheid voor een nieuwe recessie. Het helpt denk ik niet mee dat bladen al schrijven dat er een recessie komt en dat deze al snel komt. Maar het is wel iets waar we rekening mee moeten houden.

Mijn rolmodel: Ik heb niet één rolmodel, maar vind het leuk om meerdere professionals (uit diverse vakgebieden) te volgen op social media. Ik vind het enorm knap als mensen het lef hebben om eigen nieuwe ideeën uit te rollen en te kunnen vertalen in een business.

Mijn grootste succes: Naar aanleiding van mijn afstudeeronderzoek heb ik samen met mijn afstudeerbegeleiders een artikel geschreven en dit mogen presenteren bij de European Real Estate Society Conference 2017 in Delft. Erg leuk en interessant om mee te maken, helemaal omdat het onderzoek erg positief werd ontvangen!

Ik zou mij willen ontwikkelen in: Een bredere rol in het asset management. Als property manager ben ik voornamelijk bezig met de technische kant, en met het beheerstuk. Een combinatie tussen het commerciële management en het technische management vind ik leuk, en ik zou mij graag breder en meer strategisch willen ontwikkelen hierin.

In mijn volgende functie wil ik: breder en meer strategisch bezig zijn met het asset management van een kantorenportefeuille.

Ik heb het meest geleerd van: In mijn opleiding heb ik geleerd om heel erg gestructureerd te werk te gaan, en om projecten af te pellen naar een concreet stappenplan. Dat helpt me in m’n dagelijkse werk nog steeds enorm. Daarnaast heb ik binnen mijn werkomgeving geleerd hoe je jezelf kan blijven ontwikkelen door steeds doelen te stellen. Niet alleen werk gerelateerd, maar ook om persoonlijk te groeien. Het helpt mij enorm om per week, per maand en per jaar op te schrijven wat ik wil bereiken en om daar een concreet plan voor te maken.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Collega’s! Binnen Merin is er een diversiteit aan achtergronden en ervaringen, dus ik kan altijd wel bij iemand terecht.

Over vijf jaar ben ik: Vastgoedvrouw van het jaar! Althans, dat lijkt mij een mooi streven. Ik zou tegen die tijd graag internationale werkervaring hebben opgedaan, het lijkt me onwijs leuk om ook vastgoedmarkten in andere landen te verkennen.

Sociale media: Instagram & LinkedIn

Favoriete apps: Pinterest gebruik ik veel voor inspiratie voor lekkere gerechten of voor ideeën voor mooie werkplekken. Ook ben ik fan van Instagram en Spotify. Flitsmeister staat standaard aan als ik in de auto zit.

Laatst bezochte evenement: Twee weken terug was ik bij een vrijmibo op het werk van een vriendin van me. Zij organiseren maandelijks een open borrel, waar vrienden en het netwerk van alle collega’s kan aansluiten. Een leuk initiatief wat mij betreft!

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Ik ga graag uit eten met vrienden en familie en hou er ook van om zelf van alles uit te proberen in de keuken. Daarnaast sport ik graag een aantal keer in de week en bezoek ik graag een cabaret voorstelling of een concert.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Het Vastgoedjournaal, PropertyNL en FD.

Favoriete gadget: iPhone

Transportmiddel: Audi A4 en in de stad alles met de fiets!

Vrijmibo/hangout: Down Town Gourmet Market in Eindhoven is op vrijdag bomvol en mega gezellig. Voor een lekker wijntje kun je overal gezellig aansluiten, voor een hapje moet je geluk hebben als er een tafeltje vrij komt. De Kleine Berg is ook leuk, daar zitten een hoop kleine restaurantjes en barretjes bij elkaar, waar het overal even gezellig en sfeervol is.

Foto's

Reageer op dit artikel