NVM zet vernieuwing in met interim-directeur Lemmen

NVM zet vernieuwing in met interim-directeur Lemmen
Theo Lemmen

Theo Lemmen is aangesteld als nieuwe directeur van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM. Hij vervangt Annie van de Riet, die het NVM-bureau elf jaar heeft geleid.

Lemmen (1960) heeft een brede kennis van en ervaring met algemeen management, strategieontwikkeling en verandertrajecten. Hij heeft volgens NVM zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven en binnen verenigingen. Als interim-directeur - in principe voor de periode van een jaar - heeft hij de opdracht om de NVM te helpen zich nog verder op de leden te richten. Lemmen gaat met NVM-voorzitter Ger Jaarsma het land in om zoveel mogelijk leden te leren kennen en de band verder te verstevigen.

Op zijn website beschrijft Lemmen de opdracht als volgt: 'Er is behoefte aan een cultuurverandering binnen de organisatie van het bureau, waarbij ook gekeken zal worden naar de algehele organisatie (besturen, deelnemingen en activiteiten).'

De algemene ledenvergadering van NVM besloot op 5 juli 2018 een mediator aan te stellen om de rust binnen de branchevereniging terug te brengen. Voorafgaand aan de ledenraadsvergadering maakte NVM bekend dat voorzitter Ger Jaarsma in 2019 zal terugtreden. Hij stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn. Onder zijn leiding ging de organisatie volledig op de schop. Zo werd er een duidelijker scheiding gemaakt tussen de vereniging en de NVM-bedrijven als softwarehuis FluX en Funda. Bij Funda werden de ceo en de commissarissen vervangen.

Gespecialiseerd in waste management

Als interimmer heeft Lemmen vooral klussen gedaan bij ondernemingen gespecialiseerd in waste management. Zo sprong Lemmen verschillende keren bij als Waste- en Recyclemanager bij Rockwool-dochter Grodan. Voor de gemeente Hardenberg trad hij op als consultant Omgekeerd Inzamelen. Ook werkte hij gedurende kortere of langere tijd bij Remondis Nederland, Twente Milieu en de Geesink Norba Groep.

Annie van de Riet maakt via haar Linkedin-profiel bekend dat zij beschikbaar is voor directieklussen. Binnen het managementteam van NVM is interimmer Annette Bax onlangs aangesteld voor de portefeuille marketing & communicatie ter vervanging van Annebelle van der Kloet, die na een jaar is overgestapt naar veevoerfabrikant Agrifirm.

De ruim 4.200 makelaars en taxateurs die lid zijn van de NVM, maken door de marktomstandigheden en innovatieve ontwikkelingen grote veranderingen door. Lemmen verwacht met zijn staf op het NVM-kantoor de leden daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ondernemerschap.

NVM-leden zijn meestal woningmakelaar

NVM telt ruim 3.800 NVM-makelaars en -taxateurs die opereren op de woningmarkt. De overige vierhonderd NVM-leden zijn actief in het commercieel en agrarisch & landelijk vastgoed. NVM is eigenaar van de vastgoedsite Funda, Brainbay Data & Research, kantoorautomatiseerder RealWorks, taxatiesoftware-specialist Flux en opleidingsinstituut Academie voor Vastgoed.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.