nieuws

Rising Star: Bart Mittendorff

Loopbaan

Rising Star: Bart Mittendorff
Bart Mittendorff Spring Real Estate

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Bart Mittendorff, makelaar commercieel onroerend goed en partner bij Spring Real Estate.

Naam: Bart Mittendorff

Leeftijd: 30

Opleiding: Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam

Ik ben: Makelaar commercieel onroerend goed en partner bij Spring Real Estate

Waarom vastgoed:

We slapen, werken en eten in gebouwen en staan daardoor constant in contact met vastgoed. Werken in het vastgoed heeft altijd tot gevolg dat er iets ontstaat. Dat kan van een transactie tot een nieuwbouwontwikkeling zijn. Juist die veelzijdigheid maakt het interessant om werkzaam te zijn in het vastgoed.

Naast de tastbaarheid en veelzijdigheid is er financieel gezien nog een andere eigenschap die onroerend goed een interessante sector maakt om actief in te zijn. Het investeren in vastgoed heeft in tegenstelling tot veel andere ‘tastbare’ producten dat er vaak een directe cashflow uitkomt en daarnaast indirect in waarde stijgt.

Het mooiste vastgoedobject: De Rembrandttoren, het hoogste gebouw van Amsterdam en inmiddels al meer dan 30 jaar oud. Te zien vanuit alle hoeken wanneer je Amsterdam binnenkomt gereden.

Het lelijkste vastgoedobject: Peper en Zout, wanstaltige architectuur en een goedkoop uiterlijk voor een zeldzame locatie tegenover het Rijksmuseum.

Mijn hart ligt bij: Kantoren en bedrijfsruimte vanwege professionele (zakelijke) eindgebruikers van het onroerend goed. Wij adviseren vaak ondernemers bij hun huisvestingsvraagstuk. Dit zijn vaak de leukste opdrachtgevers, vanwege de mooie verhalen over hoe zij een bedrijf hebben opgebouwd. Hetzelfde geldt voor vastgoedeigenaren.

Belangrijkste trend: In de vrij conservatieve en intransparante vastgoedmarkt heeft technologie steeds meer invloed op de manier waarop transacties tot stand komen. Onroerend goed is geen homogeen product, waardoor adviseurs altijd waarde kunnen toevoegen aan (complexere) transacties. Alleen innovatie en digitalisering van de vastgoedmarkt zullen er wel gedeeltelijk voor zorgen dat een deel van de banen overbodig worden. Gevolg daarvan is dat de vastgoedmarkt transparanter zal worden. Het leveren van toegevoegde waarde in plaats van geld proberen te verdienen in handel met voorkennis.

Must see: Zeven Zusters in Moskou, grote machtssymbolen gebouwd door Stalin na de Tweede Wereldoorlog. Deze regeringsgebouwen zijn erg indrukwekkend.

Dit zien we allen over het hoofd: In het vastgoed zijn de meeste partijen constant bezig met het verzamelen van meer stenen, maar uiteindelijk is eigendom iets tijdelijks. Een bekende Amsterdamse belegger vertelde mij ooit de volgende anekdote; een kleine jongen speelde elk jaar in hun zomerhuis Monopolie tegen zijn opa, hij werd telkens beter maar wist nooit te winnen, totdat hij op een gegeven moment alle straten bezat en zijn opa versloeg. De opa deed vervolgens alle stukken terug in het bakje en vertelde zijn kleinzoon dat hij er alleen maar even op mocht passen. Klaar voor de volgende spelers; je mag er alleen even op letten en blijft nooit van echt jou.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Eindgebruikers van vastgoed verlangen een steeds volwaardiger kantoorconcept waarin zij contractueel flexibel zijn qua termijn en gehuurde. Mijn verwachting is dat het (zeker voor kleinere transacties) een meer booking-achtige (online) manier van kantoorruimte huren zal worden.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Waarde vernietiging van het vastgoed wanneer de dijken doorbreken. Dit gaat een keer gebeuren, Nederland zal er totaal anders uitzien.

Mijn grootste succes: Dat ik afgelopen jaren onderdeel heb uit mogen maken van de ontwikkeling en groei van ons kantoor Spring Real Estate. Zeven jaar geleden zijn wij in de crisis begonnen met Spring Real Estate. Wij zijn uitgegroeid tot een full-service kantoor waarbij wij ons gespecialiseerd hebben in verschillende disciplines: agency, taxaties en beleggingen. De laatste toevoegingen zijn een kantoor in Den Haag en Oost-Nederland. De ambitie is om onze dienstverlening verder uit te breiden binnen Nederland.

Mooiste functie in het vastgoed: Projectontwikkelaar

Sociale media: LinkedIn

Favoriete apps: Funda.nl en beleggingspanden.nl

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Wegstemmen brexit deal Lagerhuis.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Sporten bij The Trainers, It’s always showtime, als je lichamelijk fit bent ben je dat ook mentaal.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Vastgoedmarkt en PropertyNL

Favoriete gadget: De koptelefoon CQ35 met noise cancelling van Bose. We hebben elke dag te maken met onderbrekingen en afleiding op het werk. Focus is een cruciale factor voor het efficiënt bereiken van je doelen en het tevreden stellen van opdrachtgevers. Het is daarom belangrijk om het omgevingsgeluid zo nu en dan tot een zwijgen te brengen. Daarnaast kun je er draadloos mee bellen en tegelijk door kantoor lopen.

Transportmiddel: een diesel voor de verre ritten en scooter in de stad.

Vrijmibo/hangout: De Marathonweg in Oud-Zuid. Een café-restaurant om de hoek van ons kantoor tegenover het Olympisch Stadion. Dit is voor ons kantoor de perfecte plek om gezamenlijk de week af te sluiten.

Reageer op dit artikel