Huiseigenaar op de rem bij verduurzaming door corona

Huiseigenaar op de rem bij verduurzaming door corona

De bereidheid van huiseigenaren om te investeren in verduurzaming van de eigen woning loopt terug. Dit blijkt uit onderzoek dat Panelwizard in opdracht van ABN Amro en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft verricht onder consumenten en bedrijven.

Tegenover elke huizenbezitter die bereid is zijn woning te verduurzamen, staan bijna 3 woningbezitters die juist op de rem trappen.De lagere bereidheid om in de verduurzaming van de woning te investeren, heeft volgens ABN Amro te maken met uitstelgedrag. 'Veel huizenbezitters houden de hand op de knip, omdat zij onzeker zijn over de effecten die de crisis uiteindelijk op hun financiële buffer zal hebben', zegt Arnold Mulder, Sector Banker Energy bij de bank. Eerder constateerde Vereniging Eigen Huis al een afnemend enthousiasme over verduurzaming onder haar leden. 

Investeren met vakantiegeld

Wel verwacht hij enig heil van het vakantiegeld dat deze maand wordt uitbetaald.  'Ondernemers kunnen daar op inspelen door bijvoorbeeld met een scherpe coronadeal te komen. Aangezien veel huiseigenaren noodgedwongen hun vakantie in eigen huis zullen doorbrengen, kan een goed aanbod twijfelaars over de streep trekken. Zo maakt de afbouw van de salderingsregeling, die over enkele jaren begint, het juist nu aantrekkelijk om te verduurzamen. Het kan voor veel huizenbezitters dus juist lonend zijn om nu in de verduurzaming van hun woning te investeren.'

Leveranciers duurzaamheid

Toch zijn leveranciers in het duurzaamheidssegment (zonnepanelen, warmtepompen e.d.) niet positief gestemd over de economische gevolgen van de coronacrisis voor hun sector. Zo zijn ruim 4 op de 5 bedrijven in deze sector ervan overtuigd dat het realiseren van de klimaatdoelstellingen juist veel lastiger wordt nu veel investeringen uitblijven. Van hen verwacht 86 procent dat hun omzetten in het derde kwartaal sterk zullen dalen. Een derde rekent zelfs op een omzetverlies van 20 procent of meer.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.