Huurmarkt remt flink af door corona

Huurmarkt remt flink af door corona

In Amsterdam, Rotterdam en op de meeste andere plekken in Nederland lijken de huren mede door de coronacrisis hun plafond te hebben bereikt. Dat concludeert woningplatform Pararius op basis van cijfers over het eerste kwartaal.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen die in het eerste kwartaal van 2020 vrijkwamen voor nieuwe huurders is gestegen met 2,6 procent naar 16,75 euro, zo blijkt uit onderzoek door Pararius. Sinds het tweede kwartaal van 2015 werd niet zo’n kleine prijsstijging gemeten.

Daling in Eindhoven

Van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) was de prijsstijging in Amsterdam het kleinst. In de nog altijd duurste stad betaalden nieuwe huurders per vierkante meter gemiddeld 23,51 euro (+1 procent) per maand ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook in Rotterdam was de prijsstijging met 1,2 procent naar 16,49 euro per vierkante meter per maand ook bescheiden. In Eindhoven daalden de huren zelfs, met 3,4 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betaalden nieuwe huurders hier 14,43 euro per vierkante meter per maand.

Utrecht en Den Haag

Utrecht en Den Haag hadden wel nog te maken met bovengemiddelde huurstijgingen. Nieuwe huurders betaalden in de Domstad 17,90 euro (+3,7 procent) per vierkante meter per maand. De Haagse huurprijzen van woningen in de vrije sector stegen met 3,6 procent. Nieuwe huurders betaalden in het eerste kwartaal 16,53 euro per vierkante meter per maand.

Voortzetting trend

De matige prijsstijging ligt volgens Pararius in de lijn der verwachting. Voor veel grote en middelgrote steden gold dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal met maximaal vier procent stegen. In voorgaande kwartalen waren deze huurprijsstijgingen een stuk hoger. Daarmee lijkt een huurplafond in vrijwel alle steden in zicht.

Invloed coronacrisis

Het is volgens Pararius nog te vroeg om conclusies te trekken over de invloed van de huidige coronacrisis op de vrije sector huurmarkt. Wel was het aantal websitebezoekers op de huursectie van Pararius.nl in de maand maart zo’n 7,6 procent lager dan in maart 2019. 'We zien wel dat dit zich stabiliseert', aldus directeur Jasper de Groot. 'Inmiddels zitten we weer op hetzelfde niveau als vorig jaar en verwachten dat de groei zal doorzetten. Woningzoekenden durven hun zoektocht naar een woning blijkbaar toch weer voort te zetten.'

Minder expats

Wel constateert Pararius een verschuiving van short stay naar lange termijn verhuur, onder meer door het wegvallen van de toeristische markt. De Groot: 'We ontvangen ook geluiden van makelaars dat lopende huurovereenkomsten tussentijds worden opgezegd door kenniswerkers/expats waarvan de contracten zijn beëindigd. Deze leeggekomen huurwoningen zullen door het on hold zetten van vele nieuwe banen van deze expats minder makkelijk worden verhuurd, waardoor het beschikbare huuraanbod ook toeneemt.' Hij verwacht dat deze situatie tijdelijk is en woningen na de crisis weer vrijkomen voor short stay.

Kopersmarkt

Wat de gevolgen van de coronacrisis gaan zijn voor de vrije sector huurmarkt op langere termijn hangt volgens De Groot voor een groot deel af van de ontwikkelingen op de koopmarkt. 'Er kunnen een aantal aanbod-vergrotende en vraag-vertragende bewegingen plaats gaan vinden. Mensen die voorheen twijfelden over het wel of niet te koop zetten van hun woning, zullen de verkoop nu misschien juist wel doorzetten uit angst voor een daling van de verkoopprijzen. Tegelijkertijd zullen mensen die hun baan verliezen hun plannen voor het kopen van een nieuwe woning on hold zetten. Mensen zullen nu misschien wachten met het kopen van een woning, ervan uitgaande dat de prijzen door de coronacrisis zullen gaan dalen. Deze initiële bewegingen zullen een prijsdaling in gang zetten en kunnen elkaar versterken. De verkopersmarkt verschuift naar een kopersmarkt.'

Renoveren of huur verlagen

Voor de huurmarkt kan deze beweging betekenen dat het huuraanbod zal toenemen en de huurprijzen in korte tijd zullen dalen. De Groot: 'Verhuurders die tijdens de hoogconjunctuur nog eenvoudig konden verhuren aan de vele expats moeten hun huuraanbod nu aantrekkelijk prijzen om leegstand te vermijden. Bovendien concurreren zij met verhuurders die onder betere economische omstandigheden niet zouden kiezen voor verhuur. Om leegstand bij een stokkende huurmarkt (meer aanbod minder vraag) te beperken heeft een verhuurder in principe maar twee instrumenten die hij kan toepassen: de verhuurder kan de woning verbeteren door te renoveren of hij kan de huurprijs verlagen. Renovatie duurt lang, dus zullen veel verhuurders hun huurprijzen verlagen om leegstand tot een minimum te beperken.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.