nieuws

Pararius: Huurprijsstijging vrije sector blijft gematigd 

Data en technologie

Er is nog altijd sprake van een gematigde huurprijsstijging in de vrije sector, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van woningplatform Pararius.

Pararius: Huurprijsstijging vrije sector blijft gematigd 
Huurwoningen, Rotterdam

In een persbericht zegt huurwoningplatform Pararius dat de landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen steeg met 3,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij het betrekken van een nieuwe, kale huurwoning betaalden huurders 11,56 euro per vierkante meter per maand. Een gestoffeerde woning kostte gemiddeld 15,83 euro per m2 en een gemeubileerde woning 19,33 euro per vierkante meter per maand.  Ze baseren dat op het aantal op het platform afgemelde woningen.

De rek is eruit

Sinds het tweede kwartaal van 2018 komt de huurprijsstijging niet boven de 5 procent uit. De landelijke prijsstijging is, zeker in vergelijking met de prijsontwikkelingen op de koopmarkt, gematigd. Tegenover de prijsstijging van koopwoningen in het derde kwartaal van 2019 met 7,2 procent, is een landelijke huurprijsstijging van 3,6 procent laag te noemen.

Grote verschillen op provinciaal niveau

Ook op provinciaal niveau stijgen de huurprijzen zeer gematigd. Nieuwe huurders betaalden in Zuid-Holland gemiddeld  15,72  euro per vierkante meter per maand, 1,1 procent meer dan vorig jaar. In Noord-Holland stegen de huurprijzen van woningen in de vrije sector met 2,8 procent tot  21,62 euro per vierkante meter per maand. Noord-Holland blijft hiermee de duurste provincie van Nederland om te wonen. Friesland is nog altijd de goedkoopste provincie. Afgelopen kwartaal daalden de huurprijzen zelfs met 10 procent tot een vierkantemeterprijs van 8,81 euro .

De huurprijzen van provincies buiten de randstad komen nog altijd niet in de buurt van de randstadprovincies en zijn relatief laag. Zo betaalden nieuwe huurders in Limburg het afgelopen kwartaal 11,76 euro per vierkante meter per maand. Dit is per vierkante meter bijna tien euro minder dan in Noord-Holland. Ook Gelderland (+3 procent) en Zeeland (+3 procent) komen met een vierkantemeterprijs van respectievelijk  11,11 en 12,24 euro/m2 niet in de buurt van de prijzen in de randstadprovincies.

Haarlem en Amsterdam trekken prijzen omhoog

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is enige nuance wel noodzakelijk. ‘De dure huurprijzen in Noord-Holland worden onder andere veroorzaakt doordat grote, dure steden zoals Haarlem en Amsterdam het gemiddelde omhoog trekken. Daarnaast worden er in  Noord-Holland naar verhouding meer gemeubileerde woningen aangeboden dan kale of gestoffeerde woningen. Gemeubileerde woningen zijn vanzelfsprekend duurder en hebben een opdrijvend effect op de prijs.’

Middelgrote steden betaalbaar alternatief voor grote stad

Middelgrote steden winnen sterk aan populariteit. Woningzoekenden verbreden hun zoekgebied naar plekken buiten de grote steden. Een goed voorbeeld is Hoofddorp, waar de prijzen een stuk harder stijgen dan in grotere nabije steden zoals Amsterdam (2,8%) en Haarlem (+3,5%). Huurders betaalden ruim 17,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden: 17,59 euro/m2 per maand. Dit betekent dat een nieuwe huurder in Hoofddorp gemiddeld 1.320 euro per maand betaalde voor een vrijesectorwoning van 75 vierkante meter. Zo’n zelfde woning kost in Haarlem  1.463 euro per maand en in Amsterdam ben je nog iets duurder uit: 1.760 euro.

‘Wanneer de prijzen in een grote stad een prijsplafond bereiken en mensen niet meer bereid zijn meer te betalen, is dit een logisch gevolg,’ aldus De Groot. ‘Woningzoekenden zullen dan concessies doen. Niet alleen op woningkenmerken, zoals oppervlakte, maar ook op locatie. Woningzoekenden wijken daarom uit naar randgemeenten waar de huurprijzen lager liggen en waar de kans op het vinden van een betaalbare huurwoning groter is.’

Ook in Den Haag stegen de huurprijzen minder hard dan in omliggende, middelgrote steden. In de stad zelf stegen de prijzen van vrijesectorhuurwoningen licht met 2,1 procent tot  16,24 euro per vierkante meter per maand. In Delft, gelegen onder de rook van Den Haag, zitten de prijzen nog in de lift. Met een vierkantemeterprijs van 16,61 euro betaalden huurders 10,2 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

‘De huurprijzen in Delft stijgen harder dan in Den Haag en Rotterdam. Deze prijsstijging is het gevolg van de drukke expat markt in Delft en de afname van het aantal sociale huurwoningen, waardoor ook de lokale huurder is aangewezen op de vrije sector,’  geeft Caroline Steijger van Björnd Makelaardij aan. ‘Het Delftse college wil de komende jaren vooral werk maken van de bouw van huurwoningen in het middensegment.’

Rotterdam lichte daling

In Rotterdam daalden de prijzen van huurwoningen in de vrije sector afgelopen kwartaal licht. Nieuwe huurders betaalden 3,4 procent minder dan vorig jaar: 15,94 euro per vierkante meter. De huurprijsstijging in onze hoofdstad is al enkele kwartalen op rij zeer gematigd. Afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen van vrijesectorwoningen met 2,8 procent. Nieuwe huurders betaalden 23,47 euro per vierkante meter per maand.

Dimitry Jansen van JLG Real Estate: ‘Wij zien een toename in de interesse naar huurwoningen in gebieden buiten het centrum, met name in de buitengebieden zoals Zuidoost. Veel jonge internationals wijken daar naar uit om bijvoorbeeld een woning te delen met huisgenoten.’

Oplevervorm en woningtype

Pararius maakt onderscheid tussen kale, gestoffeerde en gemeubileerde woonruimten. Een kale woonruimte is het goedkoopst om te huren. Per vierkante meter betaalde een nieuwe huurder afgelopen kwartaal 11,56  euro per vierkante meter per maand (+6%). Een gestoffeerde woning is zo’n vier euro duurder: 15,83 euro per vierkante meter (+5%). Vanzelfsprekend is een gemeubileerde woning de duurste categorie, hiervoor werd gemiddeld € 19,33 per vierkante meter per maand betaald in het derde kwartaal van 2019, zo’n twee procent meer dan vorig jaar.

Marktwerking moet zorgen voor gezonde woningmarkt

De overheid probeert op allerlei mogelijke manieren in te grijpen om de stijgende huurprijzen te beteugelen. Tijdens Prinsjesdag werd aangekondigd dat de ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarin maatregelen staan die de kans op een betaalbare huurwoning moet vergroten. Volgens De Groot zijn deze maatregelen vooral symptoombestrijding. ‘De huidige overheidsmaatregelen zijn kortetermijnoplossingen, terwijl langetermijnoplossingen zoals het bijbouwen van woningen juist nodig zijn. Maatregelen van de overheid om de kansen op het vinden van een geschikte woning te vergroten, pakken de kern van het probleem niet aan. De woningvoorraad wordt met zulke maatregelen namelijk niet vergroot, je vergroot slechts het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een bepaalde woning. Er moet veel meer druk worden gezet op het sneller bijbouwen van woningen in de vrije sector.’

Regulering door de overheid staat het gezond worden van de huurmarkt alleen maar in de weg. De Groot: ‘Het is belangrijk om de markt zijn werk te laten doen. Op dit moment is de woningmarkt een interessante investering voor institutionele beleggers en particuliere verhuurders. Zij zijn bereid te investeren in de bouw van nieuwe woningen, maar worden door alle opgelegde regulering vanuit de overheid nu afgeschrikt.’ Daarnaast zorgen te weinig geschikte bouwlocaties, het stilleggen van vergunningverlening sinds de uitspraak van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en een gebrek aan mankracht in de bouwsector voor een enorme vertraging in de realisatie van nieuwe woningen.

De Groot prijst aangekondigde initiatieven, zoals die van de Rabobank en ontwikkelaar BPD. Zij hebben het BPD Woningfonds opgericht en trekken vijf miljard euro uit om meer woningen in het middensegment te realiseren. ‘Meer huurwoningen in het middensegment betekent dat de kans dat huurders sneller een geschikte woningen vinden, toeneemt. Vraag en aanbod komen hierdoor meer in balans en de prijzen zullen dan ook weer dalen.’

De volledige huurmonitor van Pararius staat hier.

 • Pararius Huurmonitor:
  -Cijfers hebben betrekking op het aantal op Pararius.nl afgemelde woningen per kwartaal
  -Cijfers hebben betrekking op vrijesectorhuurwoningen (huurprijzen vanaf € 720,42 per maand)
  -Cijfers hebben betrekking op huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders
  -Nuance vrije sector is noodzakelijk met uitsplitsing tussen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd
  -Huurprijs institutionele beleggers ontwikkelt zich gematigder dan die van private beleggers
  -Huurprijsstijging van zittende huurder (bewoner) is veel lager dan die voor nieuwe huurders
Reageer op dit artikel