Analyse rentemarkten: hogere rente ondanks coronacrisis

Analyse rentemarkten: hogere rente ondanks coronacrisis
Harco Nijland, senior advisor EY

De pandemie heeft de afgelopen weken haar sporen nagelaten op de geldmarkt.

Bij verwachtingen voor de toekomstige standen van de 3-maands Euribor valt het volgende op. In de eerste helft van maart werd er nog van uitgegaan dat de 3-maands Euribor zou dalen tot -0,60 procent en dat het tot 2029 zou duren voordat dit interbancair tarief weer positief zou worden. De onverwachte aankondiging op 18 maart van het Pandemic Emergency Purchasing Programme (PEPP) door ECB-voorzitter Christine Lagarde zorgde voor een kentering.

Omdat de ECB had gekozen voor dit opkoopprogramma (met een omvang van 750 miljard euro) en niet voor een renteverlaging, werd vanaf dat moment de kans op toekomstige renteverlagingen lager ingeschat. Dit leidde ertoe dat de markt ook geen rekening meer hield met lagere Euriborstanden.

Op het moment van schrijven zorgen bovendien hoopvolle ontwikkelingen inzake de verspreiding van het coronavirus ervoor dat de rentes op de kapitaalmarkt oplopen. Dit werkt ook door in de verwachtingen voor de toekomstige ontwikkeling van de 3-maands Euribor. Op dit moment rekent de markt erop dat in de tweede helft van 2025 de 3-maands Euribor weer positief zal zijn. De actuele stand van de 3-maands Euribor bedraagt -0,318 procent. Dit ligt maar liefst ruim 0,18 procent boven de laagste stand ooit van -0,489 procent van afgelopen 12 maart.

Kapitaalmarkt

De afgelopen weken waren behoorlijk turbulent op de kapitaalmarkt. Begin maart bereikte de Duitse 10-jaars staatsrente, de benchmark voor de kapitaalmarkt van de eurozone, nog de laagste stand ooit op -0,91 procent. Daarna volgde een spectaculair herstel tot -0,14 procent, om vervolgens weer terug te vallen tot -0,55 procent. Op het moment van schrijven noteert deze rente -0,36 procent. Staatsleningen vervullen nog steeds de rol van veilige haven. Dat betekent dat de rente daalt als de markt pessimistisch is gestemd en stijgt als er optimisme is. Nieuw is nu dat er een vooruitzicht is op een enorm aanbod van nieuwe staatsleningen. De vele hulppakketten die de landen hebben opgestart, moeten gefinancierd worden en dat betekent meer aanbod van obligaties Daar staat dan weer het nieuwe opkoopprogamma PEPP van de ECB tegenover.

Harco Nijland, senior advisor bij Financial Services Advisory EY, verzorgt maandelijks de rubriek Analyse Rentemarkten in Vastgoedmarkt.