Aankopen in fysieke winkels fors lager door corona

Aankopen in fysieke winkels fors lager door corona
Sekswinkel aan de Schiedamsedijk in Rotterdam

Gemeten naar het aantal pintransacties liggen de aankopen in echte, stenen winkels nu een derde lager dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van ING. De alternatieve aankopen bij webwinkels vangen dit verlies slechts deels op.

Sinds afgelopen week ligt het aantal pintransacties bij de fysieke winkels ruim een derde lager dan een jaar eerder wat verklaard kan worden door de sluitingen van winkels en beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis. De afgelopen week lag het aantal transacties bijna 35 procent lager dan in dezelfde week een jaar eerder. Vanaf 15 maart liet het totaal aantal pintransacties een duidelijk dalende trend zien, maar de laatste zeven (beschikbare) dagen stabiliseert de daling net onder de 35 procent.Wel stijgt het gemiddelde bedrag per pintransactie licht.

Verschuiving naar online

In onlinewinkels zijn consumenten juist veel vaker te vinden dan voor de coronacrisis. Het aantal betalingen aan webshops is de afgelopen paar weken gestegen met maar liefst 25 procent ten opzichte van een jaar geleden al biedt deze verschuiving maar weinig tegenwicht aan de grote daling van het aantal pintransacties in fysieke winkels.

Minder vrije uitgaven

ING-econoom Marten van Garderen: 'Onze data leveren belangrijke indicatoren over hoe de coronacrisis de consumentenuitgaven op dit moment raakt. Een flinke daling in het aantal pintransacties is een sterke indicatie dat consumenten flink minder vrije uitgaven doen. Zo rekenen we namelijk het grootste deel van onze aankopen af. Bovendien wijzen cashopnames in dezelfde richting. De verschuiving richting online aankopen legt onvoldoende gewicht in de schaal om hieraan tegenwicht te bieden.'

>> Lees ook het dossier: Van dag tot dag: de impact van corona op retail
>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.