nieuws

Gespecialiseerde vastgoedbeurs IPSX naar Amsterdam

Financieel

International Property Securities Exchange (IPSX), de eerste gespecialiseerde effectenbeurs voor commercieel vastgoed ter wereld, gaat dit najaar zijn continentale handelsplatform vestigen in Amsterdam.

Gespecialiseerde vastgoedbeurs IPSX naar Amsterdam

Dat zei Rob Bould, Non Excutive Director van IPSX, tegen Vastgoedmarkt tijdens de vakbeurs Mipim PropTech Europe in Parijs.

IPSX is gevestigd in Londen en wil vanwege de Brexit ook een continentaal handelsplatform. ‘Amsterdam is voor ons om allerlei redenen de meest logische keuze.’ Afhankelijk hoe de Brexit uitpakt zal IPSX ook zijn hoofdkantoor verplaatsen van Londen naar Amsterdam. Met de nieuwe vestiging zijn tien tot vijftien  arbeidsplaatsen gemoeid. IPSX is in gesprek met de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) over het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

Groot potentieel

IPSX bestaat pas vrij kort. De vergunning van de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority dateert van 9 januari 2019. De eerste transacties in het VK zullen binnenkort plaatsvinden. Volgens Bould zit er thans voor 2,5 miljard pond aan transacties in de pijplijn. Het betreft uitsluitend Brits vastgoed.

Hij noemt het handelspotentieel ‘enorm’. ‘Wij verwachten dat uiteindelijk ongeveer de helft van alle transacties in Europa via onze beurs zal verlopen. Dan praat je alleen al voor het Verenigd Koninkrijk over zo’n 30 miljard pond aan commercieel vastgoed,’ aldus Bould.

SARC’s

De nieuwe beurs is bedoeld voor de verhandeling van aandelen in bedrijven die één vastgoedobject bezitten of een bescheiden, homogene portefeuille van bijvoorbeeld uitsluitend kantoren, hotels of winkels, de zogenoemde Single Asset Real-estate Companies (SARC’s).Volgens Bould zal IPSX de drempel om in ‘vastgoed te investeren voor particuliere beleggers enorm verlagen.’ De beleggers investeren namelijk in SARC en niet direct in het onderliggende vastgoed.

Het model van IPSX doet veel denken aan de Nederlandse CV-sector, zij het met dit verschil uiteraard dat het beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen betreft, waarvan de aandelen dagelijks verhandelbaar zijn. Door de geringe diversificatie en de kleinschaligheid zijn vastgoedbeleggers ook kwetsbaar in een neergaande markt. Verschil met het al langer in Nederland bestaande handelsplatform NPEX is dat dit zich breed richt op het midden-en kleinbedrijf, terwijl IPSX  volledig focust op vastgoed.

Achter IPSX zitten grote Britse vastgoedinvesteerders zoals British Land, M7 Real Estate en Henley Investments.

Reageer op dit artikel