nieuws

Europa wijkt licht af, Noord-Amerika en Azië positief

Financieel

Februari was een gemengde maand voor beursgenoteerd vastgoed wereldwijd. De EPRA Developed Europe index daalde licht in februari (-1,19 procent) en bracht een year-to-date rendement van 9,05 procent.

Europa wijkt licht af, Noord-Amerika en Azië positief

Vanuit een sectorspecifiek perspectief presteerden de Self-Storage en Industrial sectoren goed met respectievelijk 5,01% en 3,58% rendement.

Het VK en Frankrijk hadden deze maand de beste prestaties; respectievelijk 4,06 procent en 1,29 procent. De slechtste prestatie van de maand werd geleverd door Nederland (-9,02 procent), dat sterk beïnvloed werd door de negatieve resultaten van de retailspecialisten Unibail-Rodamco-Westfield (-9,65 procent) en Eurocommercial Properties (-9,26 procent). Daarna leed Oostenrijk het sterkste verlies (-5,05 procent).

Op aandelenniveau leverden het Zweedse Klovern (11,72 procent), Dios Fastigheter (11,63 procent) en Nyfosa (9,06 procent) de top 3 resultaten.

Twee leden van de Europese industriële index gaven deze maand aandelen uit. Het Belgische Montea heeft een aandelenuitgifte met inschrijvingsratio van 2 op 9 voltooid, en het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde SEGRO heeft meer dan GPB 450 miljoen opgehaald. RDI REIT heeft een aandelenconsolidatie van 5:1 toegepast.

Slechtste resultaten

De slechtste resultaten deze maand kwamen van het Britse RDI REIT en de Duitse residentiële specialist Adler Real Estate met respectievelijk -11,43 procent en -11,02 procent rendement.

Het was ook een drukke rapportagemaand voor Europa, waarbij meer dan 50 leden van de leden van de Developed Europe Index financiële updates publiceerden. De Europese korting op de NAV lag aan het einde van de maand op -13,9 procent, waarbij de hoogste korting werd gevonden in Italië (-46,5 procent) en de hoogste premie in België (30,5 procent). Kijkend naar de sectoren is de hoogste NAV premie voor Self-Storage en Healthcare met respectievelijk 40,8 procent en 20,4 procent. Retail blijft de sector met de grootste korting, namelijk -36,6 procent.

Het meest recente Loan to Value-cijfer voor Europa bedroeg 37 procent, wat lager is dan het 5-jarig gemiddelde van 38,41 procent

Noord-Amerika

Beide Noord-Amerikaanse vastgoedmarkten hebben in februari een positief resultaat laten zien. Canada leverde een rendement van 4,29% tegenover de Verenigde Staten met 1,23 procent.

Het hoogste rendement deze maand werd getoond door Alexander’s (17,86 procent), gevolgd door Ashford Hospitality Trust (13,08 procent). Het grootste waardeverlies werd geleden door de Amerikaanse retailers Pennsylvania Real Estate (-15,09 procent) en CBL & Associates Properties (10,46 procent).

American Investment Management heeft in de maand februari een speciaal dividend uitgekeerd van USD 1,63.

Azië

De EPRA Asia Index kantelde licht naar de positieve kant met een rendement van 0,40 procent. De best presterende markten in de regio Azië waren Hong Kong (2,16 procent) en Singapore (1,34 procent). De laagste prestaties daarentegen kwamen uit Nieuw-Zeeland (-1,69 procent) en Japan (-1,17 procent).

De grootste scoorders van de maand onder de bedrijven waren Hang Lung Properties (13.33 procent) en Champion REIT (9.22 procent). Het in Australië gevestigde Stockland Trust Group en Vicinity Centers deden het minder goed met respectievelijk -8,62% en -6,11%.

In februari voerde Daiwa House REIT Investment een kapitaalverhoging uit van JPY 33 miljard.

Quarterly Index Review

Februari betekende de voltooiing van de kwartaalindexbeoordeling van de FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index Series.

De Developed EMEA Index verwelkomt twee nieuwe leden – de Belgische retailspecialist Ascencio en het Zweedse Sagax. Castellum is geherclassificeerd van Diversified naar Industrial / Office Mixed.

De North America Index verloor twee REITs, namelijk CBL & Associates Properties en Spirit MTA REIT.

De in Singapore gevestigde industriële specialist Frasers Logistics & Industrial Trust is opgenomen in de Developed Asia Index.

De wijzigingen worden van kracht op 18 maart 2019 wanneer de markten opengaan.

Inna Maslova, Senior Analyst Research and Indices – EPRA, verzorgt maandelijks een rubriek in Vastgoedmarkt over de ontwikkelingen in beursgenoteerd vastgoed. 

 

Reageer op dit artikel