nieuws

CBRE ziet stapeling van risico’s vastgoedmarkt

Financieel

CBRE ziet stapeling van risico’s vastgoedmarkt
Bart-Verhelst-CBRE

Het hoogtepunt van de vastgoedmarkt komt dichterbij. Dat vindt Bart Verhelst, die als executive director bij CBRE verantwoordelijk is voor capital markets. ‘Het economisch fundament in Nederland is nog goed, maar de risico’s stapelen zich op.’

De economie groeit dit jaar naar verwachting met een procent of twee. Dat is weliswaar minder dan de drie procent van 2018, maar volgens Verhelst is dat nog steeds goed. Daarnaast geldt Nederland als een stabiel land. Nu de markt in het Verenigd Koninkrijk, tot voorheen altijd de grootste in Europa, opnieuw gedaald is, steken veel beleggers hun geld in Duits en Nederlands vastgoed.

Laat punt in de cyclus

Of de vastgoedmarkt op zijn top zit, durft Verhelst niet te zeggen, maar we zitten volgen hem wel ‘op een laat punt in de cyclus’. ‘Je ziet verschillende soorten risico’s toenemen. Je hebt de geo-politieke, zoals de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China, de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, de Brexit, de ontwikkelingen in Italië’, zegt hij. ‘Daarnaast is de volatiliteit van de financiële markt toegenomen, 2018 was een dramatisch beursjaar. En tenslotte zien we dat de schulden van overheden, bedrijven en burgers gestegen zijn. Geen van die dingen zal individueel de cyclus omkeren, maar als ze samenvallen zou dat best wel eens het momentum sneller kunnen doen draaien.’

Vooruitblik 2019: Bart Verhelst

Vooruitblik 2019: Bart Verhelst

In 2018 bedroeg het volume van alle vastgoedtransacties in Nederland zo’n twintig miljard euro, net iets hoger dan het jaar ervoor. Voor dit jaar rekent Verhelst voorlopig op een iets lager volume. Vorig jaar was de huizenmarkt voor het eerst groter dan de traditionele nummer-1, de kantorentorenmarkt. In de woningenmarkt ging ongeveer zeven miljard euro om, terwijl het volume van de kantorenmarkt bleef steken op zo’n zes miljard. Volgens Verhelst ligt dat vooral aan het geringe aanbod van kantoorpanden. ‘Als er meer aanbod van kantoorpanden was geweest, zou het volume groter zijn geweest. De belangstelling van beleggers is groot.’

Vooruitblik 2019

Op Vastgoedmarkt.nl geeft een aantal makelaars zijn vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2019. Bekijk het volledige dossier.

Reageer op dit artikel