nieuws

Belastingdruk woningcorporaties naar 4,8 miljard

Financieel

Woningcorporaties maken zich zorgen over de toenemende fiscale druk. Van de twaalf maanden huur die huurders aan corporaties betalen, gaan er in 2021 vier rechtstreeks naar de schatkist.

Belastingdruk woningcorporaties naar 4,8 miljard
Marnix Norder Aedes

Dat heeft corporatiekoepel Aedes berekend. In Nederland wonen 4 miljoen mensen in ongeveer 2,3 miljoen huizen van woningcorporaties. Het totale belastingbedrag van 1,9 miljard euro dat corporaties volgens Aedes in 2013 betaalden kwam neer op iets minder dan twee maanden huur van alle bewoners. Vorig jaar werd 3,6 miljard euro afgedragen aan de fiscus, wat al iets meer dan drie maanden huur was.

In 2021 zal volgens Aedes 4,8 miljard euro moeten worden afgedragen, wat overeenkomt met vier maanden huuropbrengsten. Dit bedrag komt grotendeels op het conto van de verhuurdersheffing, de vennootschapsbelasting en de Anti Tax Avoidance Directive.

Aedes-voorzitter Marnix Norder noemt het absurd dat juist de huishoudens die de meeste moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, gebukt gaan onder de oplopende belastingdruk. ‘Het kabinet gebruikt ons als belastingkantoor, speciaal voor mensen die het niet breed hebben’, zo zei hij voorafgaand aan een Tweede Kameroverleg over de sector.

De 25 grootste stedelijke corporaties, verenigd in De Vernieuwde Stad (DSV), zeiden in een eigen bericht al dat stijgende belastingen en heffingen zo’n 25 procent van de huurinkomsten opslokken. Daarnaast zijn de bouwkosten ten opzichte van 2017 met 11 procent gestegen. Tot slot investeert DVS in betaalbaarheid. Corporaties binnen DVS zitten met de stijging van de huursom (het totaal aan huren) onder het wettelijk maximum.

Reageer op dit artikel