nieuws

PvdA eist helderheid over verkoop corporatiewoningen Utrecht

Financieel

De PvdA in Utrecht wil een spoeddebat over het vermeende schandaal met 252 sociale huurflats, die na een snelle opknapbeurt naar verluidt met 23 miljoen euro winst werden doorverkocht door investeerders uit Qatar en Zwitserland, schrijft De Telegraaf.

PvdA eist helderheid over verkoop corporatiewoningen Utrecht
Kanaleneiland, renovatie

‘Wij hebben in februari al aan het college vragen gesteld over die beleggers uit Qatar’, citeert het ochtendblad de PvdA’er Rick van der Zweth, lijsttrekker bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. ‘Het college zei toen: het is een goede partij, er is geen enkele reden tot zorg.’ Nu deze berichten naar boven komen, hebben wij als PvdA meteen een spoeddebat aangevraagd. Het is voor ons onacceptabel dat er zoveel geld wordt verdiend over de ruggen van huurders.’

De 252 sociale huurwoningen in de Utrechtse achterstandswijk Kanaleneiland werden in oktober 2015 door de woningcorporaties Mitros en Portaal voor nul euro overgedaan aan Aventicum, een joint-venture met kapitaal uit Qatar en Zwitserland. Voorwaarde was dat de investeerders de flats zouden opknappen tot middeldure huurwoningen. Dat gebeurde, al verschillen de meningen over de kwaliteit van de renovatie.

Het vermeende schandaal met de coöperatiewoningen kwam onlangs aan het licht door de naspeuringen van tv-journalist Cees Grimbergen, die een artikel publiceerde op de in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde website Follow the Money en in het AD.

Medio 2017 verkochten de beleggers de huurwoningen voor 51 miljoen euro aan de Canadese investeerder Capreit, wat de genoemde 23 miljoen winst zou hebben opgeleverd. De verkoop van de woningen – aangevuld met ander bezit – was in 2017 de grootste deal op het gebied van woningen, constateerde Vastgoedmarkt Research.

Reageer op dit artikel