blog

Hitte alarm!

Financieel

Hitte alarm!
Eric Verwey

Afgelopen zondag sneuvelde in De Bilt het weerrecord uit 1947: de warmste 2 juni ooit gemeten in De Bilt.

Officieel de eerste tropische dag van 2019, om half vier bereikte de temperatuur de dertig graden. In Volkel steeg het kwik tot maar liefst 32,2 graden. In Amsterdam gaf de thermometer 31 graden aan en in Harlingen bleef de thermometer op 29 graden steken. Gelukkig was 2 juni een zondag, zodat veel mensen op deze eerste tropische dag van het jaar van het mooie weer konden genieten.

Tropische hitte in de eerste week van juni. Dat is jaarlijks hetzelfde, want het is de week van de Provada in de RAI Amsterdam. De RAI, het evenementengebouw waar – zo weten velen van ons uit ervaringen – de binnentemperatuur, op een beetje zonnige dagen, kan oplopen tot tropische hitte. Maar gelukkig sloeg het weer woensdag en donderdag om en werd de regio getroffen door hevige regenbuien, waardoor de natuurlijke klimaatinstallatie zijn werk in de RAI-hallen deed en het klimaat technisch aanvaardbaar was. Of dat ook voor de vastgoedmarkt geldt, betwijfel ik wel.

Aan de hand van het thema ‘Are we fit for the Future?’ zijn trends en ontwikkelingen in de vastgoedmarkt, die momenteel hoogconjunctuur en veel positiviteit kent, vanuit een groot aantal invalshoeken besproken.

Oververhitting van de vastgoedmarkt

Maken we de goede strategische keuzes om oververhitting in sommige delen van de vastgoedmarkt het hoofd te bieden? Ik denk hierbij aan de woningmarkt, aan het middensegment huurwoningen. Is een ‘noodknop’ de oplossing om onredelijk hoge huren tegen te gaan? De vraag is ‘wat is eigenlijk onredelijk?’. Vanuit beleggersperspectief is een redelijk rendement op investeringen een voorwaarde om in het middensegment te kunnen investeren.

Het is echter ook van maatschappelijk belang dat woningzoekenden perspectief hebben op een huurwoning waaraan een redelijk deel van hun inkomen besteed dient te worden. Hierbij merk ik op dat – net als bij recordtemperaturen – ook in de woningmarkt met regionale verschillen rekening moet worden gehouden. Een lastige (politieke) vraag waarop op korte termijn een antwoord dient te worden gevonden om nog verdere oververhitting van de huurwoningmarkt tegen te gaan.

Toekomstbestendige samenleving

En dan speelt er nog veel meer op de vastgoedmarkt waarover fundamentele keuzen moeten worden gemaakt om tot een toekomstbestendige samenleving te komen en oververhitting te voorkomen.

De krapte op de gehele woningmarkt als gevolg van een stijgende vraag naar en een achterblijvende productie van nieuwbouwwoningen, onder andere door een gebrek aan bouwvakkers en materialen. Maar ook de verhuurdersheffing en de positie van woningbouwcorporaties speelt hierbij een wezenlijke rol.

Ook in de retailsector moeten fundamentele keuzen worden gemaakt. Veel verschillende invalshoeken zijn tijdens de Provada op het NRW Retail-plein aan de orde gekomen. Diverse facetten van verduurzaming van vastgoed zijn besproken aan verschillende leiderschapstafels op het DGCB-plein.

Ook sta ik, als voorzitter van VGM NL, nog even stil bij de VGM NL BusinessBorrel die dinsdagmiddag plaats vond op de stand van Cushman & Wakefield. Ter ere van het 10 jarig bestaan van VGM NL is er over het motto ‘VGM NL geeft kennis de ruimte’ een ballonvaart verloot. Na een toast op de jarige vereniging kwam Eric Raaphorst (directeur MVGM Winkels, red) als winnaar uit de mand. Ik wens hem een goede vaart!

Tot slot zijn er tijdens de Provada uiteraard ook mooie deals gemaakt, biedt de Provada een uitgelezen kans te netwerken en was er ook weer voldoende te drinken om het hoofd koel te houden en menselijke oververhitting te voorkomen. Ik ben nu al benieuwd naar de temperatuur van de Provada 2020!

Over de auteur:
Eric Verwey is voorzitter van de branchevereniging van vastgoedbeheerders VGM NL.

Reageer op dit artikel