blog

Onverzadigbare honger

Financieel

Onverzadigbare honger
Johannes van Bentum

Er heerst een wat nerveuze stemming in de vastgoedsector. Terwijl de berichten van deals over elkaar buitelen, hoor ik vastgoedprofessionals elkaar vragen hoe lang dit nog door kan gaan.

Is de markt niet over zijn piek heen? Hoe lang duurt het nog voor de rente gaat stijgen? In deze januari-editie van Vastgoedmarkt treft u de vooruitzichten van researchers bij makelaars voor 2019. Deze professionals zien dat de markt aan het afvlakken is, maar vooral doordat er schaarste aan product is. Aan de honger van beleggers naar vastgoed ligt het niet. Zij tonen zich onverzadigbaar.

Hoofd research Frank van der Sluys van Cushman & Wakefield vertelt dat hij verwacht dat het buitenlandse kapitaal voorlopig nog ongehinderd richting Nederland blijft stromen. Hoofd research Frank Verwoerd van Colliers International voegt heel listig twee problemen uit de vastgoedsector samen om tot een creatieve oplossing te komen: ‘Gebruik leegstand in winkelcentra voor woningbouw’. Zoals dat gebeurt bijvoorbeeld in winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. Verwoerd beoordeelt de vastgoedsector als geheel in 2019 als ‘robuust’, maar wel met aanvangsrendementen op een historisch laag niveau.

De influx van kapitaal uit Azië en Midden-Oosten – nu goed voor 30 procent van de beleggingsmarkt – zal volgens hoofd research & consultancy Jordi Kleemans van Savills ook in 2019 groeien. Vastgoedmarkt constateert juist dat in 2018 de buitenlandse beleggers in Nederland lichtjes de voet op de rem hebben gezet. Kleemans ziet voor 2019 juist groei, geen echte bedreigingen voor de Nederlandse vastgoedsector. De enige gespecialiseerde winkelmakelaar in het gezelschap voorziet dat de winkelmarkt dit jaar alle kanten op kan. Partner Koen Dijkstra van Kroese Paternotte ziet kansen voor huurgroei in de beste steden. Maar dat is vooral afhankelijk van consumentengedrag, en die laat zich volgens hem lastig peilen. Maar de beleggersmarkt in het winkelvastgoed ziet Dijkstra als stabiel.

Dat het niet alleen goud is dat er blinkt in de sector, blijkt uit het opstappen van de commissarissen van Bouwinvest. Aaanleiding is een verschil van inzicht met de bestuurders van de enig aandeelhouder, het pensioenfonds bpfBouw. Uit een analyse die voormalig hoofdredacteur Ruud de Wit maakte, blijkt dat er een fundamentele discussie aan het conflict ten grondslag ligt. Bouwinvest is bij uitstek een partij die rechtstreeks investeert in vastgoed. Dat brengt in de ogen van toezichthouder DNB risico’s met zich. Een dergelijke zorg kan bpfBouw niet zonder meer naast zich neerleggen. Dat botst logischerwijs met de strategie van Bouwinvest, die is gericht op groei van de waarde van de portefeuille tien miljard naar 13 miljard euro.

Over de auteur:
Johannes van Bentum is hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel