blog

De lobbylessen van Lili en Howick

Financieel

Ook blij voor Lili en Howick dat ze mogen blijven? Ik niet. Armenië is een veilig land en dit schept een precedent voor alle naamloze kinderen, die in hetzelfde schuitje verkeren en uit echt erge landen komen. De staatssecretaris slaat de plank dus finaal mis.

De lobbylessen van Lili en Howick
Erik Wiegerinck

Ja, dit heeft inderdaad geen sikkepit met vastgoed te maken. Waarom ik er toch over begin? Omdat ik grote bewondering heb voor de adequate en volhardende wijze waarop hun moeder haar tranentrekkende lobby in de media heeft gevoerd, zelfs tot de laatste minuut toe vanuit een Armeens gesticht! Ze maakt zich nu op voor haar triomfantelijke terugkeer naar de Lage Landen en de hereniging met haar kinderen. Chapeau!
Vergelijk dat eens met de lobby om de fiscale beleggingsinstelling (FBI) overeind te houden voor directe vastgoedbeleggingen. Meteen na het bekend worden van de kabinetsplannen, vorig jaar oktober, stond de vastgoedsector op z’n kop. Vervolgens werd het lange tijd vooral oorverdovend stil, onder het motto ‘een broedende kip moet je niet storen’. Zo ging veel kostbare tijd verloren voor het bespelen van de publieke opinie.
In het voorjaar verbrak Evert Jan van Garderen, voorzitter van de Dutch REIT Association, de belangenvereniging dus van de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen, eindelijk als eerste het stilzwijgen. In een interview met ondergetekende hekelde hij de kabinetsplannen. Maar verklaarde na enig doorvragen tot mijn stomme verbazing dat zijn Haagse lobby pas na Prinsjesdag zal beginnen! ‘Want voor een effectieve lobby in Den Haag moeten we eerst weten wat het kabinet voor ogen staat.’
Ik wil niet lullig doen, maar ik kan me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat die opstelling wellicht ook voortkomt uit het gegeven dat Eurocommercial, waar Van Garderen cfo is, helemaal niet geraakt wordt door de kabinetsplannen. Hier wreekt zich ook het feit dat de Dutch REIT Association geen bezoldigde staf heeft. Eurocommercial is weliswaar in Amsterdam genoteerd, maar heeft geen enkele vastgoedbelegging in ons land. Wel heeft Eurocommercial inmiddels een tweede notering in Brussel. Ik vrees zelfs dat beursgenoteerde vastgoedfondsen als zij de strijd echt verliezen, zich gaan bezinnen of ze überhaupt nog wel in Nederland willen zitten. Dat lijkt me redelijk voor de hand liggen omdat ze allemaal, met uitzondering van NSI, sowieso sterk internationaal actief zijn. Terwijl zij geen mogelijkheid hebben om zich om te vormen tot een fonds voor gemene rekening (FGR) zoals hun niet-genoteerde tegenvoeters om het leed van 21 procent vennootschapsbelasting te omzeilen.
Ondertussen hield de IVBN, de bekendste belangenclub van grote vastgoedbeleggers in Nederland, nog maanden de kaken stijf op elkaar, maar was wel degelijk in de weer met stille diplomatie.  Toen eind augustus bleek dat premier Rutte onverkort vasthield aan het schrappen van de dividendbelasting, wat sterk samenhangt met het verdwijnen van de FBI, was de stille diplomatie een doodlopend pad en schakelde de IVBN over op een wanhoopsoffensief middels een geharnast persbericht. Op dezelfde dag klaagden Dirk Anbeek (Wereldhave), Bernd Stahli (NSI) en Jaap Tonckens (Unibail-Rodamco Westfield) hun nood in de Telegraaf. Afgelopen maandag werd dat nog eens door de beursgenoteerde vastgoedpartijen dunnetjes overgedaan in het FD.
Beter laat dan nooit. Als de vastgoedsector iets kan leren van Lili en Howick is dat het bespelen van de publieke opinie integraal onderdeel vormt van een geslaagde lobby en ook met passie gevoerd dient te worden. Maar bovenal dat de strijd tot de laatste minuut door gaat – in dit geval tot de begrotingsbehandeling in de Kamer!  Het wachten is op Prinsjesdag voor de definitieve plannen, maar ik vrees dat ik het antwoord wel ken…

Reageer op dit artikel