nieuws

Vastgoedbeleggers hekelen dreigend verlies FBI-status

Financieel

In De Telegraaf trekken vastgoedbeleggers van leer tegen de kabinetsplannen om directe vastgoedbeleggingen in Nederlands vastgoed niet meer toe te staan onder de fiscale beleggingsinstellingen (FBI).

Vastgoedbeleggers hekelen dreigend verlies FBI-status
Zuidas, Amsterdam

‘Daardoor wordt het minder aantrekkelijk voor vastgoedfondsen om in Nederland te beleggen’, waarschuwt ceo Dirk Anbeek van Wereldhave in het ochtendblad. ‘Particuliere beleggers en deelnemers van pensioenfondsen worden erdoor geraakt in hun portemonnee.’

Zoals bekend hangt de omstreden kabinetsmaatregel samen met de plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Over het afschaffen daarvan is het afgelopen half jaar al veel politiek gesteggeld in Den Haag. Als de kabinetsplannen onverkort doorgaan zullen Nederlandse vastgoed-FBI’s vanaf 1 januari 2020 geconfronteerd worden met 21 procent vennootschapsbelasting in plaats van het huidige 0-procenttarief. Wel hoeft er dan geen dividendbelasting (15 procent) meer te worden ingehouden.

Bernd Stahli, ceo van kantorenbelegger NSI (1,2 miljard euro in portefeuille), zegt in De Telegraaf niet te snappen waarom deze stap wordt genomen. ‘Nederland was in 1969 de eerste in Europa die deze structuur mogelijk maakte en bijna heel Europa heeft die stap inmiddels gemaakt. Het maakt beleggen in vastgoed fiscaal transparant en beschikbaar voor pensioenfondsen en particulieren.’

‘Er is een simpele oplossing, namelijk dat je de dividendbelasting in stand houdt voor deze beleggingsconstructie’, meent Jaap Tonckens, cfo van Unibail-Rodamco-Westfield, met 64 miljard aan vastgoed.

In een interview met Vastgoedmarkt zei voorzitter Evert Jan van Garderen van de Dutch REIT Association, die de belangen van de zes grote beursgenoteerde vastgoedfondsen behartigt,  dat hij zijn politieke lobby in Den Haag pas na Prinsjesdag zal starten. ‘Pas dan is duidelijk is het kabinet precies van plan is met de FBI.’

EPRA, de Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed is warm pleitbezorger van fiscaal transparante regimes, de zogenoemde REIT-structuren. De ontwikkelingen rond de Nederlandse FBI worden dan ook met argusogen gevolgd. Volgens EPRA moet de regering de  FBI ‘niet afschaffen, maar juist verbeteren’ voor vastgoedbeleggingen.

Al een jaar of tien publiceert EPRA in samenwerking met een aantal grote accountants- en advocatenkantoren haar jaarlijkse update van het EPRA Global REIT Survey naar REIT-regimes in de wereld. Volgens de laatste stand van zaken telt de wereld 41 verschillende fiscaal transparante structuren, waarvan dertien in Europa.

Reageer op dit artikel