nieuws

Yardi verwacht flinke consolidatie in proptech

Data en technologie

Rond de hippe start-up proptech heerst een ware hype. Maar hoe kijkt een gevestigde aanbieder van vastgoedsoftware zoals marktleider Yardi Systems aan tegen de ‘proptech revolutie’?

Yardi verwacht flinke consolidatie in proptech

Proptech is een samenstelling van property en technology. De verzamelterm laat zich lastig in een handzame definitie gieten. ‘Ik denk dat de definitie van een verzamelbegrip als ‘proptech’ net als ‘technologie’ of ‘innovatie’ periodiek verandert en ook verder zal veranderen,’ stelt Richard Gerritsen, Regional Director European Sales Yardi Systems, nuchter. Big data, machine learning en kunstmatige intelligentie zijn volgens hem momenteel de belangrijkste trends in proptech voor Yardi.

Drijvende krachten

Gerritsen noemt een aantal drijvende krachten achter de proptech-revolutie. ‘Grootste drijfveer is natuurlijk de transformatie naar het digitale tijdperk, het informatietijdperk’, betoogt hij in het Vesta-gebouw in Amsterdam Zuidoost, dat sinds november 2018 huisvesting biedt aan Yardi Nederland. ‘Deze ‘driver’ heeft niet alleen betrekking op vastgoed maar zorgt er wel voor dat de wereld en dus ook de vastgoedsector verandert nu data en informatie algemeen beschikbaar is. Dit heeft allemaal invloed op operationele en bedrijfsmodellen. Daarnaast wordt vastgoed professioneler en daarom ook transparanter. De verwachtingen van alle stakeholders –  financiers, beleggers én huurders – zijn de afgelopen jaren echt fundamenteel anders geworden.’

Transparantie, toenemende rapportagedruk, integratie en efficiency waren (en zijn) volgens Gerritsen de trefwoorden in het vastgoedvermogensbeheer en property management. Daar komt de datarevolutie nog eens overheen, waardoor het mogelijk wordt ‘de business wezenlijk anders te organiseren’.

Wildgroei

Maar aan de aanbodzijde dreigt ook een ware wildgroei. Veel vastgoedbedrijven, toch al geen sector die voorop loopt met het omarmen van nieuwe technologie, zijn door de vloedgolf aan nieuwe producten en diensten van de proptechbedrijven het spoor bijster in de techjungle. Vaak zijn de aanbieders ook volstrekt onbekende start-ups, niet zelden met de continuïteit van een eendagsvlieg. Gerritsen verwacht dan ook nog een flinke consolidatie in zijn sector.

Reageer op dit artikel