nieuws

Amazon, Google en Microsoft vernieuwen vastgoedsector

Data en technologie

Na Google betreden ook techgiganten Amazon en Microsoft de vastgoedmarkt. Deze partijen kunnen de sector flink gaan opschudden, betoogt Wouter Truffino, ceo en founder Holland ConTech & PropTech.

Amazon, Google en Microsoft vernieuwen vastgoedsector
Wouter Truffino

Deze week verschenen twee jaarlijkse rapporten over hoe de bouw- en vastgoedsector vernieuwt door toepassing van technologie, open innovatie en digitalisering. Niet geheel tot de verbazing bleek dat onze sector nog niet echt in beweging is gekomen om met proptech aan de slag te gaan. In dezelfde week delen Amazon en Microsoft hun vastgoedplannen met de wereld.

In het Altus Group Real Estate Development Trends Report staat dat er een grote mate van onzekerheid en voorbehoud bestaat ten aanzien van de potentiële impact van een aantal opkomende technologieën, die reeds met succes worden toegepast in andere bedrijfstakken.

In de KPMG Global PropTech Survey 2018 staat dat de industrie rekening moet houden met de indirecte impact die technologie waarschijnlijk zal hebben op vastgoedorganisaties. Zij zouden zich moeten afvragen hoe robotische procesautomatisering en machine learning de vraag naar kantoorruimte zal beïnvloeden? En hoe zorgen autonome voertuigen dat stedelijke landschappen opnieuw ingedeeld gaan worden?

Uit beide rapporten blijkt dat onze sector nog niet met proptech aan de slag is, maar dat ze wel de potentiële kansen hiervan inzien; 93% gelooft dat ‘traditionele’ vastgoedorganisaties met proptech-bedrijven moeten samenwerken om zich te kunnen aanpassen aan de veranderende internationale omgeving.

De grote banken stonden enkele jaren geleden ook niet te wachten op de snel opkomende fintech start-ups, die dachten het ei van Columbus te hebben uitgevonden. Tot ING-topman Ralph Hamers op de voorpagina van het FD verscheen (31 oktober 2017). ‘Als die grote platforms (lees Amazon) kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben grote reserves. Het zou me niet verbazen als dat een keer gaat gebeuren’ ( …. ), ‘We werken nu graag met fintechs samen, daar zit voor beide toegevoegde waarde – wij hebben natuurlijk niet het patent op goede ideeën.’

Redelijk uit het niets maakte Amazon deze week (25-09-18) een investering bekend van 6,7 miljoen dollar in de start-up Plant Prefab. Amazon gaat huizen bouwen. De tijd dat ze alleen transport van spullen naar onze huizen organiseerden is allang voorbij. Ze investeren al jaren in allerlei smart homes-oplossingen die bijv. via Alexa een rol spelen in de controle van onze huizen. Wie Amazon volgt weet dat het niet bij deze eerste stap in woningontwikkeling zal blijven.

Ook Microsoft maakte deze week (24-09-18) bekend hoe zij digital twins van ruimtes en infrastructuur creëren met cloud, AI en IoT. Super interessant om te lezen hoe ze onder andere met CBRE bezig zijn, om te zien hoe de ruimtes worden gebruikt en hoe ze deze kunnen optimaliseren om tegemoet te komen aan de behoeften van de eindgebruikers.

Google is al langer bezig in de woningbouw en commercieel vastgoed. In maart van dit jaar maakten zij de aankoop bekend van de bekende Chelsea Market in New York City voor 2,4 miljard dollar. Remco van der Mije van JLL stelde de volgende vragen bij deze aankoop: “Stel je voor dat Google met slimme sensoren en kunstmatige intelligentie het consumentengedrag gaat analyseren om het shoppingmall-design te optimaliseren? Of om de consumentenbeleving te verbeteren?’.

Wanneer je dagelijks met vastgoed bezig bent zie je het wellicht niet zo goed. Maar als buitenstaander zie je wel degelijk dat de vastgoedsector snel verandert door technologie, open innovatie en digitalisering. Samenwerken met PropTech startups is de sleutel voor elke toekomstbestendige (vastgoed)onderneming.

Reageer op dit artikel