blog

Lineaire dienstverlening

Data en technologie

Lineaire dienstverlening
Eric Verwey

Lineair gebruik van diensten neemt af, lees ik regelmatig in de media.

Steeds meer mensen kijken steeds minder lineair – op het moment dat een tv-zender programma’s uitzendt – naar televisieprogramma’s. Streamingdiensten als Netflix en HBO en over enige tijd ook Disney, Warner Bros, Apple TV+ en Discovery Channel/BBC bieden consumenten 24 uur per dag de mogelijkheid te kijken waar ze op dat moment zin in hebben.

ClassPass

Deze ontwikkeling beperkt zich niet tot films en series. ClassPass, een Amerikaanse aanbieder van fitnesabonnementen, start deze maand in Nederland. De onderneming wordt wel de ‘Netflix van fitness’ genoemd. Classpass heeft geen eigen sportscholen, maar geeft consumenten een paspoort om wereldwijd in fitnessclubs te sporten. Nu is ClassPass met deze flexibele dienstverlening niet de eerste en ook niet de enige. Zo biedt Onefit een dergelijke dienst aan in de vier grote steden en richt Befitly zich op sporters in Leiden. Met ClassPass komt er echter een financiële krachtpatser bij die wel eens een dominante positie in de markt kan gaan veroveren.

Flexibele diensten

In de dienstverlening binnen het vastgoed(management) zie ik ook een toenemende vraag naar flexibele dienstverlening. In een internationale 24/7 maatschappij wordt het vanzelfsprekender dat consumenten, maar ook zakelijke klanten, steeds vaker verwachten dat een dienst geleverd kan worden op het moment dat het hem of haar uitkomt. Ik denk dat het essentieel is op deze veranderende wensen van klanten in te spelen. Binnen het vastgoedmanagement zie ik een scala aan vernieuwende, flexibele diensten, zowel richting huurder als belegger, ontstaan. Soms zijn dat echter op dit moment te vooruitstrevende zaken, maar dan zal vervolgens na x jaar blijken dat het toch wel aanslaat. Vernieuwend bezig zijn is een goede ontwikkeling, waarin een vastgoedmanager zeker zijn toegevoegde waarde toont.

Lineair blijft

Er zijn echter nog diensten en activiteiten die we met z’n allen lineair zullen blijven beleven. Ik denk hierbij aan gebeurtenissen die ons verbinden en alleen live een bepaalde spanning met zich meebrengt. De hype rondom de komende eerste halve finale van de Champions league ‘Tottenham Hotspur – Ajax’ is groot. En de verwachting is dan ook dat een record aantal mensen dit niet ‘uitgesteld’, maar live zullen volgen.

Het doet mij met de komende Koningsdag in het vooruitzicht ook denken aan vroeger. Als kind kijkend naar de Soestdijk optredens en Oranjespelen. Zaterdag viert Koning Willem Alexander zijn verjaardag in Amersfoort. Ik hoop dat de mensen genieten van de vrijmarkten en muziekfeesten. Jong en oud, royaal of republikein … Koningsdag is een feest dat we samen – lineair – vieren. Laat de tv registratie maar voor de samenvatting of mensen die slecht ter been zijn van belang zijn.

Een mooie Koningsdag gewenst!

Over de auteur
Eric Verwey is voorzitter van Vastgoed Management Nederland

Reageer op dit artikel