Advies aan kabinet: houd horeca gesloten tot 16 mei

Advies aan kabinet: houd horeca gesloten tot 16 mei

Hotels, restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden moeten zeker tot halverwege mei hun deuren gesloten houden voor publiek. Grote evenementen kunnen pas weer in september of oktober doorgaan.

Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, meldt RTL Nieuws.

Horeca blijft dicht

Volgens RTL Nieuws adviseert het OMT om de horeca in ieder geval tot 16 mei dicht te houden. Mogelijk wordt die datum nog verlengd. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland liet eerder weten dat de 1,5-metereconomie 'onwerkbaar' is in de horeca. De voorzitter van de branchevereniging zei eerder tegen Vastgoedmarkt dat de horecaondernemers kwijtschelding van de huur willen vanwege de gedwongen sluiting, geen uitstel.

Daarnaast worden grote, vergunningplichtige evenementen in ieder geval tot september of oktober afgelast. Nederlands grootste vastgoedbeurs Provada, die verplaatst werd naar begin november, zit voorlopig dus nog in de veilige zone.

Kinderen weer naar school

Belangrijk is verder dat basisschoolkinderen weer in kleine groepen naar school mogen. Dit is een belangrijke maatregel om weer meer economische activiteit op gang te krijgen. Veel ouders komen moeilijk aan werk toe omdat zij thuisonderwijs aan de kinderen moeten geven. Werknemers in niet-vitale sectoren moeten wel nog voorlopig thuis blijven werken, aldus het advies.

Dinsdagavond 21 april om 19.00 uur maakt het kabinet bekend of er maatregelen zullen worden versoepeld en welke dat zijn. Die beslissing neemt het kabinet op basis van een aantal deskundigen. Het advies van het OMT, dat bestaat uit medische experts, is leidend in het besluit van het kabinet.

>> Lees ook het dossier: Van dag tot dag: de impact van corona op retail

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.