Hotels zwaar getroffen door maatregelen corona

Hotels zwaar getroffen door maatregelen corona

De COVID-19-uitbraak in Europa heeft er sinds half maart van dit jaar voor gezorgd dat de bezettingsgraad van hotels in zeer hoog tempo daalde.

In Nederland daalde de bezettingsgraad in de laatste twee weken van maart naar 16 procent. Dit blijkt uit de nieuwste rapportage van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield die inzicht geeft in de impact van de coronacrisis op deEuropese Hotelmarkt in 2020.

Heel Europa getroffen

Hoewel de hotelsector een relatief goede start maakte begin dit jaar, veranderde dit in maart door de maatregelen rondom het coronavirus. Hoewel sommige landen aanvankelijk minder werden getroffen dan andere (zoals het Verenigd Koninkrijk), zijn de meeste hotels inmiddels in heel Europa gesloten of minimaal bezet.

Tijdelijke oplossingen

Cushman & Wakefield geeft aan dat er vooral gezocht wordt naar gezamenlijke oplossingen tussen de verschillende belanghebbenden - zoals eigenaren, exploitanten en banken – door middel van bijvoorbeeld uitstel van betaling, huurverlaging of huuruitstel, maar bijvoorbeeld ook uitstel van betaling van leningen of aangepaste kredietlimieten. De focus ligt hierbij op tijdelijke oplossingen om deze fase van de crisis te doorstaan. De hoop is op herstel in de tweede helft van het jaar. In heel Europa zal volgens de vastgoedadviseur overheidssteun cruciaal zijn voor deze sector.

Kansen voor investeerders

Cushman & Wakefield signaleert dat er ondanks de lockdown nog wel hoteltransacties in Europa plaatsvinden. Volgens de adviseurs zijn er vermogende investeerders die willen profiteren van de kansen die er juist nu zijn op de hotelbeleggingsmarkt met bijvoorbeeld herstructurering van financieringen. Uit een rondgang door Cushman & Wakefield langs Europese hotelinvesteerders in de tweede helft van maart 2020, bleek dat 41 procent van de beleggers nog actief is met vergevorderde transacties of op zoek naar distressed assets.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.