Open huis even taboe voor Amsterdamse makelaars

Open huis even taboe voor Amsterdamse makelaars

Tot voor een paar weken was het de gewoonste zaak van de wereld dat je in polonaise het schaarse aanbod aan woningen in Amsterdam mocht bekijken. Maar de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) adviseert haar leden om tijdens de coronacrisis in het geheel geen open dagen meer te organiseren.

Eerder schrapte de NVM al de Open Huizen Dag die volgende week zaterdag, 28 maart, zou plaatsvinden. Daarnaast kwam de brancheorganisatie met tal van andere adviezen aan makelaars hoe om te gaan met de huidige uitdagingen door het coronavirus.

Daarbovenop komt de MVA nu met aanvullende adviezen:

  1. Laat de afspraken, die nog in de agenda staan én belangrijk zijn voor cliënten, vooralsnog doorgaan. Hou te allen tijde de richtlijnen van het RIVM in acht;
  2. Plan de bezichtigingen één op één in en plan minimaal 15 minuten per afspraak in;
  3. Probeer zoveel mogelijk nieuwe afspraken te plannen na 6 april;
  4. Organiseer geen ‘open huis’;
  5. Kijk of er alternatieven in de markt zijn, bijvoorbeeld virtuele bezichtigingen.

Jerry Wijnen, voorzitter van de MVA: ‘Het maatschappelijk belang in deze crisis weegt erg zwaar mee en daarom hebben we onze makelaars verzocht hier bewust mee om te gaan. Hoe eerder we het virus een halt toe roepen, hoe eerder we weer 'gewoon' ons werk kunnen doen. Op deze manier dragen we als collectief bij aan het indammen van het virus in Nederland.’

Impact op woningmarkt

Hij verwacht mede op basis van het deze week aangekondigde noodpakket dat de woningmarkt zich na de coronacrisis goed zal kunnen herstellen. Wijnen: ‘Wij hebben als bestuur geen glazen bol, maar als we puur naar de feiten kijken, verwachten wij dat de huidige markt, met al haar sentimenten, stabiel blijft.’

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.