Woningen worden grootste beleggingscategorie Europa

Woningen worden grootste beleggingscategorie Europa

Woningen gaan kantoren verdringen als grootste categorie vastgoedbeleggingen in Europa.

Dat meldt vastgoedadviseur CBRE op basis van een analyse. In tien jaar steeg het beleggingstotaal in het residentiële segment met in totaal 699 procent naar een record van 57 miljard euro in 2018.

In Nederland zijn woningen al de grootste beleggingscategorie. In 2018 was het segment met 6,9 miljard euro goed voor 33 procent, in de eerste helft van 2019 waren woningen met 4,1 miljard euro zelfs goed voor 49 procent van alle vastgoedbeleggingen in Nederland.

Langetermijninvesteerders

Amsterdam staat op de vierde plaats in de ranglijst van populairste Europese bestemmingen voor woningbeleggingen over de afgelopen vier jaar. De Nederlandse, en specifiek Amsterdamse, woningmarkt trekt institutionele beleggers van over de hele wereld. Dit zijn langetermijninvesteerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars. CBRE verwacht dat de vraag naar beleggingen in huurwoningen de komende jaren onverminderd sterk blijft.

Beleggingen woningmarkt top 10 steden
Bron: CBRE

'In de Verenigde Staten is de woningsector al jaren de grootste beleggingssector', zegt Alexander Buijs, director Capital Markets bij CBRE. Alles wijst erop dat de Europese markt deze ontwikkeling volgt. Institutionele beleggers investeren steeds vaker in woningen omdat langetermijnbeleggingen in woningen een redelijk rendement bieden tegen beperkte risico’s, vooral in een tijd van aanhoudende lage rentes. Ook wordt de sector internationaal professioneler en aantrekkelijker door (demografische) trends zoals urbanisatie, kleiner wordende huishoudens en groeiende voorkeur voor huur.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.