Vestia verkoopt: Van Barendrecht tot Zuidplas

Vestia verkoopt: Van Barendrecht tot Zuidplas

Onder de tienduizend woningen die de Rotterdamse woningcorporatie buiten haar kernregio wil gaan verkopen zitten een paar stevige brokken van enkele duizenden eenheden.

Onlangs maakte Vestia bekend ruim tienduizend woningen van haar bezit te willen slijten aan andere corporaties. De woningbouwvereniging wil zich gaan concentreren op haar belangrijkste verzorgingsgebied: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Met de opbrengst van de verkoop wil Vestia een deel van de schulden inlossen die de corporatie moest aangaan om overeind te blijven na het derivatenschandaal in 2012.

Grootschalige transactie

De marktwaarde van het bezit zodanig gestegen is dat verkopen en vervroegd aflossen nu bijdraagt aan financieel herstel. Afgezien van een flinke verkoop in 2014 aan Patrizia, bleef een grootschalige transactie de afgelopen jaren uit omdat ondanks de lage rentestand het voordeel van het voortijdig aflossen op de leningen niet opwoog tegen de boete voor het vervroegd aflossen.

Ook bedrijfsruimten

Met uitzondering van ongeveer 440 verhuureenheden in het Brabantse Bergeijk (hieronder vallen naast woningen ook zaken als bijzondere woonvormen, parkeerplaatsen, scootmobielplaatsen en bedrijfsruimten) liggen de huidige maatwerkgemeenten waar Vestia van af wil allemaal in de Haagse en Rotterdamse regio.

3.800 in Westland

Het gaat om ca. 3.800 verhuureenheden in gemeente Westland, ongeveer 2.800 in Zuidplas, 1.600 in Brielle, 1.300 in Pijnacker-Nootdorp en ongeveer 1.000 verhuureenheden in Barendrecht.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.