nieuws

Vestia verkoopt: Van Barendrecht tot Zuidplas

Beleggingen

Onder de tienduizend woningen die de Rotterdamse woningcorporatie buiten haar kernregio wil gaan verkopen zitten een paar stevige brokken van enkele duizenden eenheden.

Vestia verkoopt: Van Barendrecht tot Zuidplas

Onlangs maakte Vestia bekend ruim tienduizend woningen van haar bezit te willen slijten aan andere corporaties. De woningbouwvereniging wil zich gaan concentreren op haar belangrijkste verzorgingsgebied: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Met de opbrengst van de verkoop wil Vestia een deel van de schulden inlossen die de corporatie moest aangaan om overeind te blijven na het derivatenschandaal in 2012.

Grootschalige transactie

De marktwaarde van het bezit zodanig gestegen is dat verkopen en vervroegd aflossen nu bijdraagt aan financieel herstel. Afgezien van een flinke verkoop in 2014 aan Patrizia, bleef een grootschalige transactie de afgelopen jaren uit omdat ondanks de lage rentestand het voordeel van het voortijdig aflossen op de leningen niet opwoog tegen de boete voor het vervroegd aflossen.

Ook bedrijfsruimten

Met uitzondering van ongeveer 440 verhuureenheden in het Brabantse Bergeijk (hieronder vallen naast woningen ook zaken als bijzondere woonvormen, parkeerplaatsen, scootmobielplaatsen en bedrijfsruimten) liggen de huidige maatwerkgemeenten waar Vestia van af wil allemaal in de Haagse en Rotterdamse regio.

3.800 in Westland

Het gaat om ca. 3.800 verhuureenheden in gemeente Westland, ongeveer 2.800 in Zuidplas, 1.600 in Brielle, 1.300 in Pijnacker-Nootdorp en ongeveer 1.000 verhuureenheden in Barendrecht.

 

Reageer op dit artikel