nieuws

Huidig imago particuliere belegger ‘onterecht slecht’

Beleggingen

Huidig imago particuliere belegger ‘onterecht slecht’
Laurens van de Noort

Particuliere beleggers in vastgoed staan er volgens directeur Laurens van de Noort van de vereniging van particuliere beleggers Vastgoed Belang onterecht slecht op. 

In een interview met Mijn Zakengids, een speciale uitgave van Elsevier, wijst Van de Noort nogmaals op het gevaar van overregulering in het huursegment. ‘Vooral lokaal bestaat er een lappendeken aan regels die ook nog eens vaak veranderen. (…) Daarnaast kan regelgeving het haast onmogelijk maken een redelijk rendement te behalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor nieuwbouwwoningen in het middensegment (tussen 720 en 1.000 euro). (…) Gemeenten stellen zulke strikte voorwaarden aan de verhuur hiervan, dat geen belegger daar een sluitende propositie van kan maken.’

‘Volledige liberalisatie’

Van de Noort pleit voor deregulering. ‘Op termijn pleiten we voor volledige liberalisatie van de particuliere huursector, dus geen puntensysteem, geen verhuurdersheffing en ook geen huurtoeslag. Uiteraard moet dat geleidelijk gebeuren om schokeffecten en excessen voor huurder en verhuurder te voorkomen. (…) Het ironische is dat de huurprijsstijgingen in populaire steden waar nu veel aandacht voor is, juist voortkomen uit schaarste die veroorzaakt wordt door overregulering. Als het in plaats daarvan voor beleggers makkelijker wordt te investeren in woningen in de vrije sector, zorgt marktwerking voor de rest.’

‘Belegger als schuldige’

‘Het huidige imago is onterecht slecht’, vervolgt Van de Noort.  ‘Dit wordt gedreven door incidenten, want zoals in elke sector zijn er helaas ook hier enkelen die het niet zo nauw nemen met de regels. Daarnaast wijst men al snel naar de belegger als ‘schuldige’ voor de situatie op een gespannen woningmarkt. (…) Het belangrijkste probleem van dit onterecht slechte beeld, is dat het leidt tot beleid dat de potentiële maatschappelijke bijdrage belemmert die de groep kan leveren door te investeren in de woningmarkt waar dat hard nodig is.’

Reageer op dit artikel