Amsterdam wil verhuurverbod voor beleggers

Amsterdam wil verhuurverbod voor beleggers

De gemeente Amsterdam wil een verhuurverbod instellen voor nieuwe koopwoningen. Eind 2019 moet er een concreet voorstel liggen.

Met het plan wil Amsterdam voorkomen dat nieuwe koopwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd. Het verbod moet niet alleen gaan gelden voor de eerste koper, maar ook voor de mensen die het huis daarna overnemen. De gemeente onderzoekt nog wel of er een uitzondering kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld familieleden die een huis voor elkaar kopen.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) zegt dat de gemeente hiermee wil voorkomen dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. 'Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden.'

Actieplan ChristenUnie

De gemeente Amsterdam is niet de eerste 'partij' die maatregelen propageert om pandjesbazen aan banden te leggen. In de aanloop naar de Statenverkiezingen kwamen de ChristenUnie en GroenLinks ook met voorstellen die particuliere beleggers moeten beteugelen.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.