nieuws

Beleggers: dalende prijzen in Londen na Brexit

Beleggingen

Amsterdam is in 2019 de zesde beste Europese stad om in vastgoed te investeren. De beste vooruitzichten zijn volgend jaar te vinden in Lissabon, Berlijn en Dublin. In Londen gaan de prijzen volgend jaar naar verwachting dalen door de Brexit.

Beleggers: dalende prijzen in Londen na Brexit
co-living woontoren BMine in Amsterdam

Dat schrijven PwC en ULI op 5 november in het rapport Emerging Trends in Real Estate 2019. De jaarlijks ranglijst representeert het sentiment onder 800 Europese vastgoedprofessionals. De lijst wordt vooral aangevoerd door ‘late-vastgoedcyclus-steden’ en gevestigde, meest Duitse steden. Zo steeg Lissabon van plek 11 naar nummer 1. Lissabon is als door de eurocrisis getroffen Zuid-Europese stad nog herstellende, terwijl de politieke situatie stabiel is en de leiders verstandig economisch beleid voeren.

Huurgroei Amsterdam

Dat geldt ook voor nummer 3 Dublin en 4 Madrid, alhoewel de prijzen daar al verder zijn hersteld. De rest van de top 10 bestaat uit Frankfurt (5), Amsterdam, Hamburg, Helsinki, Wenen en München (10). Amsterdam scoort hoog vanwege zijn stevige vastgoedfundamenten, de huurgroeivooruitzichten, de hoge leefkwaliteit en connectiviteit en de potentie om te innoveren en talent aan te trekken. Deze kwaliteiten gelden overigens ook voor Madrid, Wenen en Dublin.

Duitse steden te duur

De Duitse steden staan de laatste jaren al hoog in de top 10. Maar de vastgoedondernemers waarschuwen PwC en ULI dat deze steden te duur worden en soms als overprijsd zijn. De Brexit weegt zwaar op de vooruitzichten van de Londense vastgoedmarkt. Londen is gedaald van plek 27 naar 29, net boven Moskou en Istanboel. Ongeveer 70 procent vreest dat Londen na 31 maart 2019 er slechter in slaagt om talent aan te trekken.

Co-living populairst

Hoewel het vastgoedbeleggingsvolume en de gebruikersvraag dit jaar nog op een goed peil blijven, vrezen vastgoedpartijen bovendien dat de huren en vastgoedprijzen in 2019 zullen dalen. Dat zal ook gebeuren in Birmingham, Manchester en Edinburgh. ULI en PwC vroegen ook welke assets in 2019 het meest aantrekkelijk zijn om te kopen en ontwikkelen. Verrassend genoeg komt het vastgoedsegment ‘kantoren’ maar een keer terug in de top 10 van beste assets.

Het meest interessante segment in 2019 in Europa is co-living (1), gevolgd door logistiek vastgoed, zorgvastgoed, flexibele serviced-kantoren en datacentra’s (5). De top 10 bestaat verder volledig uit woonsegmenten, te weten studentenhuisvesting (6), private rented residentieel, serviced apartments, koopwoningen (aan particulieren) en sociale woningen.

Vastgoedmarkt Ontbijtsessie

Met een meerderheid van de 800 Europese vastgoedprofessionals die Londen als risico beschouwt en in Amsterdam een aantrekkelijk alternatief ziet, lijkt de Brexit goed uit te pakken voor Amsterdam. Hoe Amsterdam zich moet voorbereiden op de Brexit en waar de Brexit-vraag neerstrijkt, wordt 13 november verteld op de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie. Vastgoedprofessionals die zich deze week inschrijven, mogen een collega gratis meenemen.

Reageer op dit artikel