Aedifica ziet Nederland als thuismarkt

Aedifica ziet Nederland als thuismarkt
Stefaan Gielens, ceo van Aedifica

Aedifica, een van de actiefste investeerders in de Nederlandse zorgvastgoedmarkt, blaakt van expansiedrift. De Belgische beursgenoteerde vastgoedonderneming overweegt ook een tweede notering aan Euronext Amsterdam

‘We bezitten in België een zorgvastgoed portefeuille van ruim 900 miljoen euro. Ik zie geen enkele reden waarom we in Nederland de komende jaren niet net zo’n grote portefeuille zouden kunnen opbouwen. Nederland wordt voor ons net als België een thuismarkt’, spreekt ceo Stefaan Gielens van Aedifica daadkrachtig.

Aedifica is hier sinds 2016 actief. De huidige Nederlandse  portefeuille heeft een omvang van 200 miljoen euro. Daarnaast is er nog een projectenpijplijn van een slordige 100 miljoen euro. Totaal betreft het zo’n dertig zorgobjecten, verspreid over het hele land.

Grootste aankoop tot dusverre vond plaats in september van 2016 toen de Belgische marktleider in zorgvastgoed in een sales & leaseback transactie met de Stichting Vitalis Residentiële Woonvormen voor 73 miljoen euro drie seniorencomplexen overnamen in Eindhoven (twee) en Heerlen met in totaal 446 appartementen.

Buiten die ene grote transactie met Vitalis gaat het om opvallend veel  kleinschalige nieuwbouwprojecten van zorgvilla’s.  Volgens Gielens moet hij zich in Nederland namelijk nu nog vaak noodgedwongen beperken tot het high-end van de seniorenmarkt met huren van 2.000 tot 5.000 euro per maand. Kale huur wel te verstaan, dus  exclusief de kosten voor zorgverlening. ‘Dat komt vooral doordat de Nederlandse zorgmarkt decennia achter loopt op Frankrijk en België, maar ook op Duitsland, met de ontwikkeling van het marktaandeel dat commerciële partijen hebben op de zorgmarkt’, legt hij uit. En niet te vergeten:  de enorme consolidatieslag die zich voltrekt middels fusies en overnames in dit deel van de zorgmarkt.

Buiten het eveneens Belgische Cofinimmo bestaat de concurrentie op de Nederlandse zorgvastgoedmarkt vooral uit een handvol vastgoedvermogensbeheerders zoals Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Bouwinvest, Amvest en particuliere fondsenbouwers à la Holland Immo en Apollo. In tegenstelling tot  enkele Nederlandse partijen beperkt Aedifica zich niet tot de Randstad en een aantal aantrekkelijke provinciesteden en tot seniorencomplexen die als de markt zou tegenzitten gemakkelijk zijn om te katten naar reguliere appartementen.

‘Seniorenhuisvesting  is een groeimarkt of je het nu hebt over Heerlen, Veendam of Amsterdam: overal worden mensen ouder’, betoogt Gielens gedreven. ‘Niet alleen in Nederland, maar overal in Europa! Nu bestaat 5 procent van de bevolking in België, Nederland en Duitsland uit 80-jarigen. In 2050 zal dat tien procent zijn in Nederland en België, en in Duitsland zelfs 14 procent! Mensen van 80 gaan echt niet meer verhuizen naar een andere stad of streek, die blijven.’

Meer over de visie van Stefaan Gielens op de Nederlandse zorgvastgoedmarkt in het septembernummer van Vastgoedmarkt.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.