nieuws

Huurders te hoop tegen doorstromingsplannen

Beleggingen

Alle alarmbellen zijn afgegaan bij 23 huurdersorganisaties door het plan van woningbouwcorporaties om het scheefwonen aan te pakken.

Huurders te hoop tegen doorstromingsplannen
Sociale huurwoningen in Ypenburg, Den Haag

De 23 corporaties willen lopende contracten kunnen openbreken met huurders die te goedkoop of te groot wonen. In het manifest Passend Wonen vroegen ze minister Ollongren een wettelijke basis te leggen voor die aanpak van het scheefwonen.

De huurdersorganisaties Arcade, Bewonersraad Rochdale, Duwoners, HBO Argus, Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amsterdam, Huurdersvereniging De Waakvlam, Huurders Ymere Amsterdam en Huurgenoot zeggen te zijn geschrokken omdat huurders gedwongen zullen worden meer huur te betalen of kleiner te gaan wonen. Het dwingt huurders om te verhuizen naar een goedkopere en/of een kleinere woning, vanwege enorme huurverhogingen of omdat de gezinssamenstelling kleiner is geworden.

‘Dat mensen gedwongen zullen worden om te verhuizen in plaats van verleid, daar worden huurders heel onrustig van. Waarom komen de corporaties niet met slimme flexibele woonconcepten en regelingen die het aantrekkelijker maken om vrijwillig te verhuizen?’, aldus Vera van Lieshout van de Bewonersraad Rochdale.

Van vrijwillig opzeggen laat staan van enige keuzevrijheid is geen sprake meer. Huurders worden verjaagd uit hun woningen en dat is ook de bedoeling van het voorstel. En een verdergaande flexibilisering van het huurcontract ligt in het verschiet, constateren de huurdersorganisaties.

‘Dit is niet de oplossing; die moet gezocht worden in meer bouwen zodat de voorraad woningen op peil komt. Als het gaat om het genereren van meer inkomsten voor de corporaties ten behoeve van nieuwbouw, schaf dan de verhuurdersheffing af’, aldus Peter Weppner van Huurders Ymere Amsterdam.

Reageer op dit artikel