nieuws

Groen licht Vesteda voor overname van 1,5 miljard euro

Beleggingen

Vesteda heeft goedkeuring van zijn participanten gekregen voor de overname van een woningportefeuille van 1,5 miljard euro van NN.

Groen licht Vesteda voor overname van 1,5 miljard euro
Huurwoningen in Gorinchem

Dat maakte Vesteda 22 juni bekend. De overname werd 6 februari al aangekondigd. Toen meldde het woningfonds nog een prijs van 1,4 miljard euro.

De transactie omvat 6.777 woningen met een totale waarde van 1.509 miljoen euro. Het gaat om 5.983 bestaande woningen met een waarde van 1.295 miljoen euro en een pijplijn van 794 woningen met een waarde van 214 miljoen euro. De nieuwe projecten zijn vooral voor het middensegment en liggen in de economisch sterke regio’s, meldt Vesteda.

De koper betaalt 1.080 miljoen euro in de vorm van participatierechten en 429 miljoen euro in contanten. Een deel van dat geld leent Vesteda via een brugfaciliteit. De woningbelegger investeert ook 31 miljoen euro in de verduurzaming van de aan te kopen portefeuille.

Verkoper NN kreeg de woningen in bezit door de inlijving van Delta Lloyd. Die overname werd in april 2017 afgerond.

‘Een transactie van deze omvang is uniek in de Nederlandse woningmarkt. We zijn zeer verheugd over het vertrouwen dat NN Group in Vesteda heeft gesteld door de voormalige woningportefeuille van Delta Lloyd bij Vesteda onder te brengen en haar belang in het fonds te vergroten’, zegt Gertjan van der Baan, CEO Vesteda. Delta Lloyd legde in 2016 nog de hand op woningproject Het Platform bij Utrecht Centraal.

‘De toevoeging van deze portefeuille aan onze bestaande portefeuille versterkt onze positie in aantrekkelijke gebieden, verbreedt ons woningaanbod en verbetert onze rendementen. We vergroten ons aanbod in het middenhuursegment en verstevigen onze positie in onze kernregio’s. Ook vergroten we het aandeel eengezinswoningen in onze portefeuille. Deze transactie brengt tevens operationele kostenbesparingen met zich mee en zal leiden tot een lagere total expense ratio (TER)’, aldus Van der Baan.

Na afronding van de transactie heeft Vesteda 27.000 woningen met een waarde van 6,3 miljard euro en een pijplijn van meer dan 2.500 woningen met een waarde van ongeveer 750 miljoen euro. In totaal omvat de portefeuille dan ongeveer 30.000 woningen met een waarde van ongeveer 7 miljard euro.

Kempen trad op als financieel adviseur, JLL was commercieel adviseur, Allen & Overy, Buren Legal en Loyens & Loeff waren juridisch adviseurs en EY was fiscaal adviseur voor Vesteda in deze transactie. CBRE adviseerde NN Group.

Reageer op dit artikel