Groeiende vraag naar Duitse zorgwoningen

Groeiende vraag naar Duitse zorgwoningen
Verpleegster

Met een transactievolume van ruim 1 miljard euro in 2017 heeft de Duitse markt voor zorgwoningen z'n op twee na beste jaar gekend, meldt CBRE Duitsland.

Het aandeel van zorgwoningen in de totale markt voor commercieel vastgoed in 2017 kwam uit op 1,8 procent. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 5,6.

'De markt voor zorgvastgoed in Duitsland blijft in 2018 en de jaren daarop dynamisch', voorspelt hoofd Research Jan Linsin van CBRE in Duitsland. 'Die trend wordt aangejaagd door demografische veranderingen gekoppeld aan een sterke vraag naar investeringsobjecten, zowel nieuwbouw als gerenoveerde bestaande woningen.'

'Het zijn vooral de internationale partijen die overtuigd zijn van het groeiperspectief en het lage risico van de Duitse markt voor zorgwoningen', zegt hoofd Vastgoedfinanciering Dirk Richolt van CBRE Duitsland. 'Wel zien wij groeiende belangstelling van binnenlandse investeerders, die voor de lange termijn meer middelen aan deze beleggingsklasse toewijzen.'

De toenemende consolidatie onder zorgaanbieders in dit segment leidt tot een volwassener markt en de grotere transparantie waaraan beleggers in nicheproducten behoefte hebben. Als een gevolg verwachten wij voor 2018 een transactievolume dat fors hoger ligt dat het langetermijngemiddelde van 750 miljoen euro, zeker nu er een aantal grotere portefeuilles op de markt komen', voorspelt Linsin.

Lees hier een uitgebreide analyse van de Duitse markt voor zorgwoningen.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.