blog

Shop ‘till you…Eat? Play? Meet? Work?

Beleggingen

Shop ‘till you…Eat? Play? Meet? Work?
Lieske van Pelt, asset manager Retail CBRE Global Investors

Winkelen.. wie doet het nog? In veel gebieden staan winkelhuurprijzen onder druk en ligt het beleggerssentiment rond het vriespunt. Faillissementen die in het geheugen staan gegrift zijn V&D, Kijkshop, Men at Work en Intertoys. Maar missen we ze ook? Speelgoed koop je immers online – dat hoef je niet te passen en daar wil je niet mee sjouwen. Is hun vertrek niet vooral een kans? Kansen voor programma’s waar wèl vraag naar is.

Zelf blaas ik drie oud-V&D winkels in binnensteden weer nieuw leven in met een transformatie van groot traditioneel warenhuis naar multi-tenant plekken. Combinaties van winkels die wèl werken samen met andere programma’s die de juiste functiemix zijn voor die plek. En dat werkt. Zoekers willen juist samenwerking: ‘Kan La Place ons dan cateren?’ Of: ‘Kunnen wij 150 m2 kantoor flexibel huren bij onze medehuurder?’  ‘Nee hoor, ik hoef geen eigen entree, we willen juist graag dat alle gebruikers elkaar tegenkomen.’

Technologie heeft al vele sectoren gedwongen tot verandering. Waar ooit de sterke groei van steden ons warenhuizen bracht en de auto zorgde voor suburbs met winkelcentra, volgt ook nu weer een verschuiving. Nu je overal, altijd en instant kunt kopen wat je zoekt, moeten ‘winkels’ nieuwe redenen geven voor bezoek. Het razendsnel veranderende retail landschap biedt ook razendsnel kansen:

  • Jaar op jaar zien wij op onze goede locaties stabiele of zelfs stijgende footfall cijfers;
  • Food & Beverage is hot, mensen eten meer en vaker buiten de deur (van vier naar zes eetmomenten per dag);
  • Het retail segment verbreedt: er ontstaan nieuwe concepten door F&B, leisure en blurring (AppieHema);
  • Influencers en Instagram: social media volgers willen dezelfde kleding hebben als hun favoriete ‘influencers’.

Als ik door het drukke centrum van Amsterdam loop kijk ik vooral naar de tasjes van mensen. Waar hebben ze iets afgerekend? Met welke tasjes willen ze gezien worden? Waar staan mensen in de rij? Dat is vooral bij die retailers die naast ‘de transactie’ extra redenen geven om te komen. Zoals Tony Chocolonely met het productieproces als attractie. Of Decathlon waar je alle producten kunt uitproberen en Nike waar je mag mee-ontwerpen of plekken die functies ‘blurren’ zoals Hutspot.

Waar de eigenaar van winkelvastgoed moet zorgen voor footfall moeten retailers deze mensen verleiden tot aankopen. Geef de consument reden om te komen, dan kan ie daarna kopen. In de winkel of later online. Samenwerkingen tussen eigenaren en retailers brengt concurrentievoordeel. Met zoveel data en kennis bij beide partijen is het delen van inzichten de weg naar succes. Immers, beiden hebben hetzelfde doel: de winkel zo lang mogelijk succesvol exploiteren.

Het zit in de aard van mensen om er op uit te gaan. Om elkaar op te zoeken en te willen verblijven in gebieden waar wat te beleven valt. Door de juiste combinaties te maken, zowel in het gebouw als in een gebied, kan jouw plek een succesvolle plek zijn. Een plek waar mensen willen zijn. Where they shop till they ….

Lieske van Pelt, asset manager Retail CBRE Global Investors. Zij is één van vijf genomineerden voor de funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2019. Lezers en bezoekers van de website kunnen hun stem uitbrengen op een van de genomineerden. Lees de profielen van alle genomineerden. De debatronde voor de halve finale vindt plaats op donderdag 11 april tijdens de alumni avond van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Reageer op dit artikel