'Smart homes': het wonen van de toekomst

'Smart homes': het wonen van de toekomst

De markt voor Smart homes is door de technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren fors toegenomen. Google home, een videodeurbel of slimme thermostaat zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In een recent artikel uit zakentijdschrift 'Forbes' wordt de prognose gedaan dat de markt voor smart homes met meer dan 300 procent groeit van 2016 tot en met 2025. Maar, wat verstaan we precies onder smart homes? Wat zijn de gevolgen van deze groei en hoe beïnvloedt het de residentiële vastgoedmarkt?

Dat de technologische ontwikkelingen afgelopen decennia hard zijn gegaan is voor niemand een verrassing meer. De opkomst van smart homes is iets wat vooral de laatste jaren is gaan spelen. Een smart home nu is niets anders dan een huis wat uitgerust is met slimme verlichting, slimme verwarming of andere elektronische apparaten welke op afstand bedienbaar zijn door een smartphone of computer. De bekendste voorbeelden hiervan zijn slimme verlichtingssystemen, digitale veiligheidssystemen, wifi-repeaters of een nest hubs zoals Google Home. Ook zijn er minder bekende voorbeelden welke van groot belang zijn in de samenleving, denk bijvoorbeeld aan verschillende slimme toepassingen binnen de zorgvastgoedbranche. Dit zijn toepassingen waardoor zorg op afstand mogelijk wordt gemaakt. Er worden zo steeds meer gadgets ontwikkeld om het leven gemakkelijker te maken, maar ook om efficiënter om te gaan met energie.

Groeiend marktpotentieel

Echter, er is momenteel een exponentieel groeiende markt voor producten binnen het segment internet of things (IoT). Steeds meer mensen willen slimme producten in- en rondom het huis. Mede doordat de ontwikkeling en optimalisatie van deze producten in een rap tempo toenemen. Het snel groeiende marktpotentieel van smart homes brengt echter ook nadelen met zich mee. De smart technologieën binnenshuis evolueren sneller dan de infrastructuur in de openbare ruimte. Dit terwijl de smart homes juist afhankelijk zijn van die openbare infrastructuur. Dit maakt de communicatie tussen verschillende slimme apparaten in een huis mogelijk.

De infrastructuur dient goed te werken voordat een woning ‘omgetoverd’ kan worden tot smart home.”

Waar we vroeger voor internet ethernetkabels gebruikten, maken de meeste apparaten nu gebruik van wifi. Dit vergt wel een goede- en stabiele vaste bekabelde internetaansluiting op 1 plek in de woning. Momenteel zijn er veel huishoudens die niet overal in huis goed internet hebben. Dit komt bijvoorbeeld door een router die verstopt zit in de meterkast of doordat veel mensen of apparaten gebruik maken van het wifinetwerk. De infrastructuur binnen- en buitenshuis dient goed te werken voordat een woning ‘omgetoverd’ kan worden tot smart home. Dit zorgt ervoor dat goedwerkende infrastructuur effect heeft op de waarde van het vastgoed, niet alleen binnen de residentiele tak, maar ook binnen commercieel- en maatschappelijk vastgoed. Hierdoor is dit een interessant onderwerp voor vastgoedontwikkelaars en -beleggers. In nieuwbouwwijken binnen Nederland wordt de uitrol van goed-werkende infrastructuur al vaak geïmplementeerd, terwijl de infrastructuur in ‘oudere’ wijken eerst een jaren durende vervanging dient te ondergaan.

Kansen voor smart homes

Het kabinet heeft als doelstelling dat men in 2023 overal in Nederland beschikt over snel en vast breedbandinternet. Mede door de aanleg van glasvezel, 5G-netwerken en de ontwikkelingen binnen smart cities wordt de infrastructuur binnen Nederland steeds toekomstbestendiger. Met name 5G belooft een revolutie teweeg te brengen in de levering van IoT-services, inclusief smart homes. Dit komt doordat het apparaten in staat stelt om beter zonder draden en kabels te werken.

In de nabije toekomst kunnen ramen automatisch sluiten na een melding van slechte luchtkwaliteit.”

Primevest Capital Partners vindt het belangrijk om te investeren in de toekomst van steden. Daarom biedt het bedrijf als belegger in infrastructuur en smart cities kansen aan de ontwikkeling van het Nederlandse netwerk. Zij voorziet gemeentes ervan om de openbare ruimte toekomstbestendiger in te richten. Naast het beleggen in 5G-netwerken en glasvezel, focust Primevest zich ook op smart city diensten. Denk bijvoorbeeld aan sensoren en camera’s in de openbare ruimte. Stelt u zich eens voor: u heeft uw kinderen alleen thuisgelaten en er is een grote brand in de buurt van uw huis, waarbij grenswaarden van schadelijke stoffen in de lucht overschreden worden. Vandaag de dag krijgt u een melding op uw telefoon, waarin geadviseerd wordt om ramen en deuren dicht te houden. In de nabije toekomst wordt de luchtkwaliteit wellicht gemeten in de openbare ruimte en geven deze sensoren een signaal door waardoor ramen- en deuren automatisch kunnen sluiten.

Dit artikel is gesponsord door Primevest Capital Partners.