Zo gaat Nederland in vijf fases uit de corona-lockdown

Zo gaat Nederland in vijf fases uit de corona-lockdown
Een frisse neus halen mag nog wel

Eerste de contactberoepen en kleine samenscholingen en als allerlaatste de grote evenementen. Zo gaat Nederland in vijf fases weer terug naar normaal.

Dat blijkt uit stukken die zijn uitgelekt aan diverse media. In die stukken wordt een scenario geschetst waarin Nederland het komende half jaar in vijf stappen richting normaal gaat. In de persconferentie van woensdagavond heeft het kabinet dit conceptplan grotendeels bevestigd. Grote onduidelijkheid blijft hoe dan ook bestaan over de grote evenementen, zoals vastgoedbeurs Provada.

Fase 1: 11 mei - 31 mei

Vanaf maandag 11 mei zijn samenscholingen vanaf tien personen weer toegestaan, onder de voorwaarde dat iedereen 1,5 meter uit elkaar blijft. Ook alle buitensporten mogen weer worden hervat met 1,5 meter afstand, maar er mag niet worden gedoucht, althans niet op de sportvereniging, en er mogen ook geen officiële wedstrijden worden gespeeld.

Goed nieuws voor contactberoepen in de medische sector en op gebied van uiterlijke verzorging. Ook zij kunnen vanaf 11 mei weer aan het werk, mits zij maatregelen nemen en zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. Gek genoeg zijn mondkapjes niet verplicht, terwijl dit in de meeste Europese landen wel als voorwaarde geldt.  Dit geldt dus voor kappers, fysiotherapeuten, masseurs, maar niet voor sekswerkers. Ook bibliotheken mogen hun deuren weer openen.

Het advies om thuis te blijven werken, blijft van kracht. Ook is het advies om het openbaar vervoer te vermijden. De treinen, bussen, trams en metro’s kunnen vanwege de afstandsmaatregelen de volledige belasting niet aan. Alleen werknemers met een cruciaal beroep mogen gebruikmaken van het OV.

Fase 2: 1 juni  - 30 juni

Voor de horeca blijft het nog even wachten tot 1 juni. Dan mogen de terrassen voor maximaal tien personen weer open. De voorwaarde is dat gasten op 1,5 meter afstand van elkaar moeten zitten. Wel mogen ze gewoon weer worden bediend. Het wordt dus geen selfservice.

Ook Bioscopen, theaters, restaurants en kroegen mogen hun deuren weer openen, maar mogen alleen gasten op reservering ontvangen. Zij mogen maximaal dertig personen toelaten. Datzelfde geldt voor dierentuinen en musea.

Fase 3: 1 juli - 31 augustus

Vakantiegangers opgelet. De campings en vakantieparken gaan op 1 juli weer open voor maximaal 100 personen per park of camping. Hiermee worden vakantieplannen in eigen land in ieder geval weer mogelijk gemaakt. Mogelijk kunnen vanaf 1 juli ook horecagelegenheden, theaters en bioscopen hun publiek uitbreiden tot honderd personen. Dat geldt ook voor kerkdiensten, huwelijken en begrafenissen.

Fase 4: 1 september - 31 december

Na de zomer zullen ook sauna’s, coffeeshops en sportscholen weer open mogen en publiek zonder capaciteitsrestricties toelaten.

Fase 5: vanaf 1 januari (niet bevestigd door kabinet)

De laatste fase breekt volgens uitgelekte stukken aan op 1 januari 2021. Dan kunnen grote evenementen, zoals de Provada, weer worden georganiseerd. Het kabinet gaat er hier van uit dat het virus definitief onder controle zal zijn, want evenementen zoals carnaval en wintersport zijn de grote superverspreiders gebleken van het coronavirus. Ook is het advies in het nieuwe jaar niet meer om thuis te blijven werken. We zullen dan weer terug zijn in de normale situatie. Wel zijn alle versoepelingen onder het voorbehoud dat het virus afzwakt. In het geval dat er een tweede golf komt, waar sommige experts rekening mee houden, zullen de maatregelen juist weer worden opgeschroefd. Deze laatste stap werd hoe dan ook niet door premier Rutte bevestigd. Hier is dus nog geen officieel besluit over genomen.

>> Lees ook het dossier: Van dag tot dag: de impact van corona op retail

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.