Heel Europa gaat op slot: wat doet Nederland?

Heel Europa gaat op slot: wat doet Nederland?

Het coronavirus grijpt om zich heen in Europa. Steeds meer landen om ons heen nemen vergaande maatregelen. Gaat ook Nederland straks helemaal op slot?

Heel Europa gaat op slot: wat doet Nederland?

De coronapandemie verspreidt zich razendsnel over de wereld. Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn wereldwijd zeker 245.000 mensen besmet waarvan zo’n 10.00 personen zijn overleden. Ook in Europa grijpt het Covid-19-virus om zich heen met vergaande gevolgen. Welke maatregelen nemen de landen om ons heen? En hoe verhouden die zich tot het Nederlandse beleid? Staat ook Nederland een lockdown te wachten? Vastgoedmarkt zet de feiten voor u op rij:

Italië

Cijfers laten zich lastig vergelijken omdat sommige landen, zoals Italië, veel meer op corona testen dan anderen, maar Italië lijkt het hardste getroffen. Het Zuid-Europese land heeft meer dan 40.000 gevallen en 3.400 doden. De regering van Giuseppe Conte gooide per decreet #iorestoacasa (ikblijfthuis) op 10 maart het land volledig op slot, nadat twee dagen eerder het noorden al was afgesloten. Dat betekent dat Italianen alleen de straat op mogen voor noodzakelijke reizen. Wie de noodzaak niet kan aantonen, krijgt een boete.

De scholen en universiteiten zijn dicht. Alle winkels zijn gesloten met uitzondering van supermarkten, tabakswinkels, krantenkiosken, postkantoren, banken, apotheken en pompstations en autogrills langs de snelweg. Het openbaar vervoer werd teruggeschroefd naar alleen noodzakelijke lijnen. Transport gaat wel gewoon door. Ook mag de agri-sector, verantwoordelijk voor noodzakelijk voedsel, doorwerken. De rest van het land ligt plat met grote financiële gevolgen. De staat heeft een noodpakket van 10 miljard beschikbaar gemaakt om getroffen ondernemers en families bij te staan. De maatregelen duren voorlopig tot 25 maart. De meeste landen hebben vliegverkeer vanuit Italië tot nader orde opgeschort.

Spanje

Spanje lijkt, na Italië, het zwaarst getroffen land van Europa met 18.000 gevallen en ruim 800 doden. Regio Madrid is het zwaarst getroffen. De regering riep op 14 maart de noodtoestand uit en legde hiermee het openbare leven voor twee weken stil. Ook Spanjaarden mogen niet meer naar buiten, tenzij de noodzaak ervan kunnen aantonen. Overtreders moeten een boete van 100 euro betalen en worden bij herhaling opgesloten.

Ook in Spanje zijn alle winkels, met uitzondering van de noodzakelijke winkels zoals supermarkten en apotheken twee weken dicht. Opvallend genoeg mogen ook kappers gewoon openblijven. Het vliegverkeer vanuit Italië wordt door de Spaanse autoriteiten verboden. Veel landen buiten Europa hebben vliegverkeer vanuit Spanje opgeschort.

Frankrijk

Ook Frankrijk is met ruim 10.000 gevallen en bijna 400 doden zwaar getroffen. Dinsdag verkondigde de Franse president Emmanuel Macron een nooddecreet af waarbij ook hier het openbare leven twee weken werd stilgelegd. Wie naar buiten wil, moet een formulier invullen waarop de reden voor de reis moet worden vermeld. Wie geen geldige reden kan aantonen, betaalt een boete van 38 tot 150 euro. De regering heeft 100.000 politieagenten de straten opgestuurd om de regels te handhaven.

Ook in Frankrijk zijn alle bars, restaurants en winkels, met uitzondering van noodzakelijke, gesloten. Ook voor Frankrijk geldt dat de meeste landen buiten Europa in principe geen personenverkeer door de lucht toestaan.

België

Buurland België kent volgens de laatste cijfers zo’n 1.800 besmettingen en 21 sterfgevallen. Dinsdag besloot de overheid om alle niet-essentiële winkels te sluiten tot 5 april. Uitzonderingen zijn er voor supermarkten, drogisterijen en apothekers. In België wordt inwoners verzocht binnen te blijven en alleen voor noodzakelijke bestemmingen naar buiten te gaan. Wel wordt aangeraden af en toe te joggen of te wandelen buiten waarbij natuurlijk afstand moet worden bewaard met anderen.

De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot maximaal één persoon per tien vierkante meter en maximaal 30 minuten. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Kappers mogen maar één klant per keer toelaten. Wie kan moet, net als in Nederland, thuiswerken. Voor wie dat niet kan, blijft het openbaar vervoer open. Ook blijven scholen open voor kinderen van ouders die niet thuis kunnen werken. Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

Duitsland

Duitsland heeft, net als Frankrijk, ruim 10.000 corona-gevallen. Het dodental ligt met 20 relatief laag, maar dit kan een statistische oorzaak hebben. In Zuid-Europese landen wordt veel meer en actiever getest op corona, in landen als Duitsland en Nederland is juist beleid om zo weinig mogelijk te testen. Bondskanselier Angela Merkel heeft de Duitse bevolking eerder deze week in een tv-toespraak opgeroepen de situatie rond het coronavirus zeer serieus te nemen en zich aan de nieuwe gedragsregels te houden. Zij noemde de coronacrisis ‘de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Duitsland kondigde dinsdag, na overleg met de EU-regeringsleiders, per direct een inreisverbod aan voor niet-EU-burgers. Het verbod geldt dertig dagen, in de hele Schengenzone van de EU. Net als in Nederland zijn bijeenkomsten met veel mensen verboden. Theaters, sportclubs, moskeeën, synagogen en kerken zijn gesloten. De productie van grote Duitse fabrieken, zoals Volkswagen, Daimler en BMW, is voor weken stilgelegd.

Vanaf 16 maart waren de grenzen met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en Denemarken grotendeels gesloten. De grenzen bleven open voor goederentransport. Denemarken, Tsjechië en Polen hadden hun grenzen op 13 maart (gedeeltelijk) al gesloten. Als gevolg hiervan ontstonden er lange files voor de grenzen met Polen en Tsjechië, waardoor ook het vrachtverkeer grote vertraging opliep. In Beieren werd de noodtoestand uitgeroepen.

Met ingang van 17 maart werden talrijke winkels en voorzieningen in heel Duitsland gesloten. Supermarkten en andere winkels die mensen bedienen blijven open. Detailhandel in levensmiddelen en diervoeders, wekelijkse markten, bezorgdiensten, apotheken, winkels voor medische artikelen, drogisterijen, benzinestations, banken en spaarbanken, postkantoren, wasserijen, winkels voor dierenbenodigdheden, bouwmarkten en groothandelaren blijven ook open.

Omdat winkels in Duitsland veelal gesloten zijn, maar in Nederland nog open, overweegt Duitsland nu ook de grenzen met Nederland te sluiten.

Wat doet Nederland?

Nederland is één van de weinige landen waar de winkels nog niet zijn gesloten. Alleen de horeca is dicht en Nederlanders die thuis kunnen werken, moeten dat doen. Er is vooralsnog geen verbod om naar buiten te gaan. Wel is het erg stil al in de winkelstraten.

Blijft dat zo? De positie van het kabinet is voorlopig dat er geen lockdown komt. Premier Mark Rutte zei eerder dat Nederland de besmettingen gecontroleerd wil laten gebeuren om zo aan de ene kant het medisch apparaat niet te overbelasten, maar aan de andere kant de economie niet volledig stil te leggen. Volgens het RIVM heeft een lockdown geen toegevoegde waarde.

Veel zal hoe dan ook afhangen van het aantal besmettingen. Als die de komende dagen flink toenemen, zal ook Nederland verdergaande maatregelen moeten nemen. Volgens de laatste cijfers zijn in Nederland 2460 mensen positief op het virus getest, waarvan 76 zijn overleden. Het aantal besmette gevallen neemt iedere dag met grotere aantallen toe. Er is dus nog allerminst sprake van een afzwakking van de curve. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd te zijn totdat ook Nederland verdergaande maatregelen zal moeten nemen.