Corona: wijkwinkelcentra blijven overeind

Corona: wijkwinkelcentra blijven overeind
Wijkwinkelcentrum Ambachtsgaarde Den-Haag

De uitbraak van corona leidt tot dramatische dalingen van passantenaantallen in binnensteden, maar bezoekersaantallen in wijkwinkelcentra stijgen.

Dat melden retailonderzoeksbureaus Locatus en PFM Footfall Intelligence. In de belangrijkste winkelstraten liepen zondag tot 65 procent minder bezoekers vergeleken met een jaar eerder. Op vrijdag en zaterdag hebben de binnensteden 45 procent minder bezoekers ontvangen dan een jaar geleden.

Hamsteren

Bij de supermarkten steeg het aantal passanten met 8 procent vanaf donderdag. Toen werden strengere maatregelen tegen het virus bekend en sloegen consumenten aan het hamsteren. De piek in het hamstergedrag lag op donderdag en vrijdag, met een stijging van maximaal 15 procent.

corona

'De impact van die maatregelen is echt enorm, maar er zijn grote verschillen tussen winkelgebieden waar funshoppen de hoofdmoot is en centra die gericht zijn op dagelijkse boodschappen', schrijven Locatus en PFM.

Extreem lage bezoekersaantallen

De onderzoeksbureaus verwachten dat de binnensteden de komende weken leeg zullen blijven, zeker nu ook de horeca haar deuren heeft moeten sluiten. 'We zullen dan ook extreem lage bezoekersaantallen blijven zien met alle consequenties van dien.' De wijkwinkelcentra zullen redelijk op peil blijven, verwachten de onderzoeksbureaus. 'Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het openblijven van de winkels.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.